BrexitPaarden de dupe

Foto’s Clodagh Kilcoyne/Reuters

Als er een land goed is in het fokken van succesvolle volbloedpaarden, dan is het Ierland. Per jaar reizen 10.000 racepaarden tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het VK is de grootste afnemer van deze paarden; een industrie waarmee de Ieren jaarlijks ruim 1 miljard euro omzetten. Niet zo gek dat Ierse fokkers en trainers vrezen voor de gevolgen van de Brexit.

Ierland is als economie het meest verknoopt met het Verenigd Koninkrijk, en in de paardenwereld is die band ronduit innig. Als het vrije verkeer van personen en goederen, en dus ook van paarden, door de Brexit aan banden wordt gelegd, loopt de geldmachine volgens de Ieren vast.

Ook de Britten zullen de gevolgen snel merken, volgens de Ierse paardrijbond. Wie gaat dan de paarden leveren die aan befaamde races als Royal Ascot, Cheltenham, Aintree en Epsom deelnemen? Jessica Harrington, trainer van kampioenen als Sizing John, legde aan persbureau Reuters uit dat de paarden een beperkte tijd in trailers en boxen kunnen en mógen staan, volgens zowel Ierse als Britse wetgeving.

Ze is bang dat de situatie van na de Brexit erg zal lijken op die bij de grens tussen Ierland en Noord-Ierland in de jaren tachtig, waar vanwege de ‘Troubles’ strenge controles waren. De zeer gevoelige dieren stonden toen vaak uren aan de grens en kwamen compleet ontregeld aan op hun bestemming. Harrington: „Niemand weet hoe dit gaat uitpakken. Er is nergens over nagedacht.” (NRC)