Formule 1

Vettel wint optocht in Hongarije, Verstappen vijfde

Sebastian Vettel gaat de zomervakantie in met een vergrote voorsprong op zijn titelrivaal Lewis Hamilton. Op de Hungaroring in Boedapest maakte de Ferrari-coureur optimaal gebruik van de geringe mogelijkheid tot inhalen. Ondertussen reed Max Verstappen een sterke maar zeker geen smetteloze race.

Vettel vertrok op de smalle en bochtige baan nabij Boedapest vanaf pole position, maar kreeg al snel last van een probleem met zijn stuur. Dit hinderde hem in het rijden van de snelste rondetijden en achter hem vormde zich na de pitstops halverwege de race dan ook een treintje geleid door zijn teamgenoot Kimi Raikkonen en daarachter Mercedes-duo Valtteri Bottas en Lewis Hamilton. Maar voorbij de Duitser geraakte geen van hen.

De Hungaroring staat bekend als baan waarop inhalen heel moeilijk is: geen lange rechte stukken en veel langzame bochten maken de smalle baan tot een gastheer van races die meestal een optocht achter de leidende wagen zijn. Ook nu wisten Raikkonen - die van Ferrari niet voorbij WK-leider Vettel mocht - en de Mercedesen geen gaatje te vinden om de gemankeerde Vettel voorbij te komen.

Verstappen biedt excuses aan

Achter dat viertal beleefde Max Verstappen een sterke race, maar was in Hongarije zeker niet van onbesproken gedrag. Hij reed in de eerste ronde zijn teamgenoot Daniel Ricciardo van de baan waardoor de Australiër de race moest staken.

Verstappen werd door de wedstrijdleiding gesanctioneerd met 10 seconden tijdstraf, maar had na zijn pitstop zoveel snelheid dat hij uiteindelijk de door Vettel opgehouden Bottas en Hamilton nog kon bedreigen.

Verstappen gaat zo de vier weken zomerstop in met een vervelend incident vers in het hoofd. Na afloop zei hij tegenover Ziggo Sport dat hij er flink van baalde:

“Ik blokkeerde met een auto voor me en kreeg onderstuur; ik kon er niks aan doen. Het laatste wat je wilt is je teamgenoot uit de race rijden. Dat doe je niet expres. Dus excuses aan Daniel.”

‘Amateur’

Ricciardo was direct na het incident behoorlijk woest. Hij noemde Verstappen “amateuristisch” en een “slechte verliezer”. Ricciardo wist direct na de start de positie van Verstappen in te nemen. “Hij houdt er blijkbaar niet van als zijn teamgenoot voor hem rijdt”, sneerde de Australiër.

De Belg Stoffel Vandoorne (mcLaren-Honda) finishte op de 10e plaats en scoorde zodoende zijn eerste WK-punt van het seizoen. Het Formule 1-circus gaat over vier weken verder in met de ‘thuisrace’ van Verstappen in Spa.

Lees hieronder ons slowblog met tweets en video’s over de GP van Hongarije terug.

Stand in het WK na 11 van de 20 races

1. Sebastian Vettel 202 punten (+25)
2. Lewis Hamilton 188 (+12)
3. Valtteri Bottas 169 (+15)
4. Daniel Ricciardo 117 (+0)
5. Kimi Raikkonen 116 (+18)
6. MAX VERSTAPPEN 67 (+10)
7. Sergio Perez 56 (+4)

18. Stoffel Vandoorne 1 (+1)

Uitslag Grand Prix van Hongarije

1. Sebastian Vettel (Ferrari) 70 ronden
2. Kimi Raikkonen (Ferrari) + 0,9 sec
3. Valtteri Bottas (Mercedes) +11,5
4. Lewis Hamilton (Mercedes) +12,5
5. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) +12,9
6. Fernando Alonso (McLaren) +1:11,2
7. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 ronde
8. Sergio Perez (Force India) +1 ronde
9. Esteban Ocon (Force India) +1 ronde
10. Stoffel Vandoorne (McLaren) +1 ronde

Mercedes plaatst team boven individu

Toch een merkwaardig verschil tussen de rivalen Mercedes en Ferrari. Waar de Italianen al het hele seizoen, en eigenlijk altijd, een duidelijke nummer 1 rijder hebben vastgesteld in de vorm van Sebastian Vettel kiest Mercedes er hier voor het gat in de WK-stand tussen de Duitser en Lewis Hamilton groter te laten worden dan nodig.

Vettel pakt vandaag 25 punten en Hamilton 12 in plaats van 15, die nu naar Bottas gaan. En zo is het gat tussen Vettel en Hamilton, dat vorige race van 19 naar 1 was teruggebracht, weer gegroeid tot 14 punten. Mercedes kiest dus niet voor Hamilton, maar voor het team door Bottas de plek terug te geven die de Fin eerder in de race aan Hamilton schonk om een poging te kunnen wagen de Ferrari's in te halen. Een - vandaag in Hongarije - onmogelijke opgave.

Sebastian Vettel wint GP van Hongarije, Verstappen vierde

FINISH!!! Hij heeft de boel heel gehouden en dus komt 'ie als eerste over de meet: Seb Vettel wint de GP van Hongarije en vergroot zijn voorsprong in het WK. Ferrari-teamgenoot Kimi Raikkonen wordt tweede, Valtteri Bottas derde. Dat betekent dat Mercedes woord heeft gehouden en Lewis Hamilton die plek - in de laatste bocht - terug heeft gegeven aan zijn teamgenoot. Max Verstappen wordt vijfde.

Laatste 5 ronden, Verstappen jaagt

66/70 Max Verstappen is de snelste man op de baan en heeft minder dan 2 sec op Bottas; in dit tempo kan hij nog een aanval gaan plaatsen voor de vlag valt. Hamilton op 1,5 van Raikkonen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Mercedes die plek van Hamilton nog gaat teruggeven aan Bottas, want dan drijf je beide coureurs in handen van Verstappen.

Max rijdt 10 sec achter Vettel, wat niet alleen zegt dat die tijdstraf zuur is geweest maar ook dat Vettel vooraan de hele boel toch echt nog steeds lijkt op te houden. Ook Fernando Alonso (McLaren-Honda) rijdt momenteel zelfs snellere tijden.

Laatste 10 ronden

60/70 Áls er vooraan nog ingehaald gaat worden, dan lijkt dat Bottas op Hamilton te gaan zijn. Mercedes wil de Fin zijn plek 'teruggeven' als Hamilton evenmin voorbij raakt aan Raikkonen. Het is met het ontwerp van de 2017 F1-wagens simpelweg niet mogelijk om heel dicht achter een voorligger te blijven rijden, omdat de lucht achter zo'n wagen dermate turbulent is dat je grip verliest en je banden en motor gaan lijden onder de extra warmte van die voorligger. Dat is de staat van de sport op dit moment.

1. Vettel
2. Raikkonen +2,0
3. Hamilton +3,1
4. Bottas +8,4
5. Verstappen +13,9
6. Alonso +1:05,9

Raikkonen beklaagt zich

55/70 Kimi Raikkonen dringt aan bij Sebastian Vettel en beklaagt zich over de Ferrari-boordradio: "Mijn bandne gaan er aan op deze manier." Maar geen call van het team dat hij aan Vettel voorbij mag. Hamilton sluit weer aan. Het drietal krijgt nu te maken met achterliggers. Verstappen heeft het gat naar Bottas teruggebracht tot 6 sec.

Nog 20 ronden

50/70 Vettel heeft van Ferrari te horen gekregen dat het tempo echt omhoog moet en dat lukt de Duitser enigszins. Hamilton op een seconde van Raikkonen, die ruim een seconde van Vettel rijdt.

1. Vettel
2. Raikkonen +0,8
3. Hamilton +1,4
4. Bottas +3,2
5. Verstappen +7,6
6. Alonso +48,2

Verstappen snel

48/70 Max rijdt ook snelle rondetijden en heeft nu nog maar 9,6 sec achterstand op Bottas. Max kan er nog wat van maken vanmiddag met een 4e plaats. Hamilton heeft zijn teammaat al op 3 telen achterstand gezet en jaagt op Raikkonen.

En Hamilton doet het!

46/70 Eindelijk dreigt het een wedstrijd te worden om de titelstrijd. Bottas laat Hamilton voorbij, gezien zijn teamgenoot strijdt met Vettel om de wereldtitel. De Brit vliegt er vandoor n noteert een ronde die een seconde sneller is dan die van Vettel. De Duitser heeft nog steeds 1,2 sec op Raikkonen, die nu als opdracht zal krijgen om Hamilton af te stoppen.

Twitter avatar PhilDuncanF1 Phil Duncan "Lewis will let you go by if he can't get past Raikkonen." Hmm...

Vettel houdt de boel op

43/70 Terwijl Verstappen eindelijk binnenkomt voor zijn straf en nieuwe banden, houdt Vettel het drietal Raikkonen-Bottas_Hamilton op. Zij rijden snellere rondetijden, maar geraken er niet langs. Dat is F1 anno 2017: je kunt sneller zijn dan je voorligger, maar het je niet permitteren té lang dicht achter die auto te blijven rijden omdat dat je banden schaadt. En dus mág Raikkonen niet voorbij aan Vettel, en kán Bottas niet voorbij aan diezelfde Raikkonen.

Max nu terug op de baan als 5e, met een voorsprong van 15 sec op Nico Hülkenberg (Renault).

Mercedessen naderen Ferrari's

40/70 Het lijkt er toch echt op dat Vettel een probleem heeft, al dan niet met dat stuur. Raikkonen beklaagt zich over de boordradio dat hij er voorbij gelaten wil worden, want beide Mercedes-coureurs zijn tot op 1,5 sec genaderd. Maar ja, Vettel is natuurlijk wel de WK-leider.

Twitter avatar natesaundESPNF1 Nate Saunders "You've put me under massive pressure from Mercedes for no reason!" complains Kimi to Ferrari.

Hamilton dringt aan bij Bottas

39/70 Bottas had wat moeite met een achterligger en dat gaf Hamilton zojuist de kans om tot de vleugel van zijn teamgenoot te geraken. Kan hij een aanval plaatsen voor P3? Verstappen nog steeds niet binnengeweest; als hij eindelijk zijn stop maakt en straf uitzit, komt hij terug op de baan als vijfde.

Verstappen leidt de race

34/70 Kimi werd in zijn laatste ronde voor zijn pitstop wat opgehouden door Paul Di Resta, en komt die tijd misschien nét tekort bij het uitrijden van de pits. De Fin komt vlak achter zijn teammaat Vettel terug op de baan.

Max Verstappen leidt nu de race, maar zal straks ook een bandenstop moeten maken.

Hamilton ook binnen

32/70 Lewis Hamilton is ook binnen gewest en ligt nu direct achter Bottas. Ferrari nu ook naar buiten om Vettel of Raikkonen te ontvangen.

Raikkonen dringt aan

30/71 Kimi komt nu toch serieus dichtbij aan Vettel. Het gat is teruggebracht tot iets meer dan 1 sec. Hij heeft wat problemen met zijn stuur(inrichting). Kijken of daar zometeen bij de pitstops wat aan gedaan kan worden. Bottas opent het bal en is de eerste van de voorste wagens die binnenkomt. Hamilton nu op 1,5 sec van Verstappen.

Nog meer Ricciardo

Het wordt gezellig in de nabespreking bij Red Bull straks:

Twitter avatar andrewbensonf1 Andrew Benson Ricciardo: Look, the way Max handles it, more than the way I handle it, will dictate how it goes in the future. 1/2
Twitter avatar andrewbensonf1 Andrew Benson Ricciardo: For sure I can go and call him names but if he acts like the age he is, or if he acts like a man and admits the mistake 2/2

Op een derde van de race...

...is het Romain Grosjean die de tweede uitvaller van de race wordt. Zijn Haas houdt ermee op. Raikkonen houdt Vettel goed bij, hoor: 2,2 sec. Bottas op 8,8 nu, het lijkt erop dat Vettel was gas terug heeft genomen.

De vraag wordt: wat gaat Hamilton doen als hij Verstappen straks voorbij is dankzij dienst penalty? Dan wordt Bottas zijn directe tegenstander met P3 als hoogste inzet, tenzij er iets geks bij Ferrari gebeurt.

VIDEO: Verstappen verdedigt tegen Hamilton

De defensieve acties van Verstappen bij de herstart na de safety car.

Ricciardo: Verstappen was amateuristisch

Daniel Ricciardo reageert tegenover de camera van Sky Sports:

"Wat kun je zeggen? Ik zat aan de buitenkant van de bocht en werd geraakt. Amateuristisch, op z'n minst. Hij vindt het blijkbaar niet leuk als zijn teammaat voor hem rijdt. Het was niet eens en inhaalpoging maar een grote fout. Ik denk niet dat er een excuus voor is, hij probeerde in bocht 1 de buitenkant en dat lukte niet en dan haal ik hem in en wil hij het herstellen en crasht."

Vettel machtig aan de leiding

18/70 Goed, nu de storm wat is gaan liggen kijken we maar eens even naar de rangorde. Sebastian Vettel leidt met 3 sec op zijn teamgenoot Kimi Raikkonen. De Mercedessen worden gesplitst door Max, maar kunnen het tempo van Ferrari niet aan.

1. Vettel
2. Raikkonen +3,2
3. Bottas +9,4
4. Verstappen +11,3
5. Hamilton +13,1
6. Sainz 24,4

Ricciardo is niet blij met Verstappen

10/70 Het kon geen paradijsje blijven, dat olijke coureurshuwelijk in het anything goes team van Red Bull. Danaiel Ricciardo noemt teammaat Verstappen een "******* sore loser". Dat is niet mis.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 'Was dat wie ik denk dat het was?' Daniel Ricciardo noemt Max Verstappen een 'slechte verliezer' #HungarianGP #F1 https://t.co/5SkbM7h0Gm

Tijdstraf voor Verstappen

7/70 Dat blijft dus niet onbestraft door de wedstrijdleiding: 10 seconden penalty. Max Verstappen moet, zoals elke coureur die een aanrijding veroorzaakt, boeten. Het was duidelijk een rijdersfout, verkeerde inschatting van de situatie. Maar dit is niet mals. Wanneer Verstappen binnenkomt voor een pitstop zal het team eerst 10 seconden moeten wachten tot het kan overgaan tot de bandenwissel.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Tien seconden, jeumig. Dit was écht een fout, maar vergelijkbare gevallen werden niet bestraft. Of lichter. Dit is een beetje krom. #f1

En we zijn weer onderweg

6/70 Het veld is weer onderweg en Lewis Hamilton plaatst direct een paar aanvallen op Verstappen, maar de Nederlander verdedigt goed. Vettel leidt, voor Raikkonen en dan Bottas. Verstappen P4 gevolgd door Hamilton.

VIDEO: de ongelukkige start vanuit Max' oogpunt

VIDEO: de start

Niet lekker voor Max

3/70 Dat ziet er niet lekker uit, wat Max doet. Hij heeft onderstuur nadat hij zijn wielen blokkeert in bocht 3 en glijdt dan tegen Ricciardo aan.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp "If that's who I think it was, that's ****"... O jee, Verstappen tikt Ricciardo eruit. #f1

Direct safety car na aanrijding Max verstappen in GP van Hongarije

2/70 De safety car is op de baan dus de race is even geneutraliseerd. De wagen van Ricciardo moet worden weggesleept. Ricciardo kan niets doen aan die aanrijding, het is Verstappen die zijn wielen blokkeert en tegen Ricciardo aanrijdt.

De start!

Ronde 1/70 De start verloopt slecht voor een Red Bull en het is die van Daniel Ricciardo. Hij komt in anaraking met zijn teamgenoot Max Verstappen. Ricciardo ligt uit de race. Vettel was prima weg, Hamilton niet"hij is ingehaald door Max.

Nog wat info over de Hungaroring

Opwarmronde onderweg

Daar gaan we. het veld rolt weg vanaf het zinderend hete asfalt. het materiaal snakt naar de verkoeling van rijwind.

Vandaag in 1995...

...won Michael Schumacher voor het eerst zijn thuisrace. Gekkenhuis in Duitsland op het circuit van Hockenheim.

Regen?

Nee. Het is zinderend heet vanmiddag in Boedapest. Zoals we gewend zijn van deze traditionele zomerrace hebben de coureurs - en het materiaal - te maken met een brandende zon. De thermometer geeft zeker 34 graden Celsius aan. Mocht de race toch een saaie optocht worden, hoeven we van de regengoden geen inbreng te verwachten om de zaak wat te doen opleven.

Stand in het WK na 10 van de 20 races

Nog even de stand in het WK voorafgaand aan de Grand Prix die de tweede seizoenshelft gaat inluiden:

1. Sebastian Vettel 177 punten
2. Lewis Hamilton 176
3. Valtteri Bottas 154
4. Daniel Ricciardo 117
5. Kimi Raikkonen 98
6. MAX VERSTAPPEN 57
7. Sergio Perez 52

20. Stoffel Vandoorne 0

De startopstelling

Ferrari heeft de zogenoemde front row lockout te pakken. Daarachter is het Mercedes en dan Red Bull. Opvallend is het sterke presteren van McLaren-Honda dit weekend; Fernando Alonso alsmede onze Belgische vriend Stoffel Vandoorne kwalificeerden zich in de top 10:

1. S. Vettel - Ferrari
2. K. Raikkonen - Ferrari

3. V. Bottas - Mercedes AMG
4. L. Hamilton - Mercedes AMG

5. M. Verstappen - Red Bull Racing
6. D. Ricciardo - Red Bull Racing

7. F. Alonso - McLaren
8. S. Vandoorne - McLaren

9. C. Sainz Jr. - Scuderia Toro Rosso
10. J. Palmer - Renault

Hongarije is Verstappen niet slecht gezind

Het is het derde seizoen voor Max Verstappen in de Formule 1 en derhalve ook zijn derde start in de GP van Hongarije. Voor Toro Rosso begon hij in 2015 vanaf P9 en eindigde toen op een puike 4e plaats. Vorig jaar kwalificeerde Max zich één positie beter dan nu en ging dus als 4e van start. In de race moest hij in zijn Red Bull echter een plek prijsgeven aan Sebastian Vettel waardoor hij als 5e finishte.

Het duel Vettel-Hamilton gaat verder

Na een paar jaar 'inter-team battle' tussen Mercedes-coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton, moet laatstgenoemde het dit jaar weer eens opnemen tegen een rivaal uit een andere stal. Hamilton en Sebastian Vettel zijn al racelegendes. Voor het eerst strijden ze direct met elkaar om de wereldtitel.

Lees ook: De tweestrijd die de F1 nodig had

Hamilton houdt van Hongarije

Geen huidig coureur die zoveel ronden aan de leiding van de Hongaarse GP reed dan Lewis Hamilton. Niemand won zo vaak op de Hungaroring als de drievoudig wereldkampioen, die de beste was in 2007, 2009, 2012, 2013 en 2016. Voor de Hamilton-fans is er dus genoeg reden om te hopen op een herstel vanaf die 4e startpositie.

Saaie race?

De Hungaroring staat niet te boek als een baan die spectaculaire races oplevert. Het circuit is smal, kent geen lange rechte stukken en juist wel veel langzame bochten; ingrediënten voor een optocht in plaats van een race. Toch leverden de laatste edities boeiende gevechten en onvoorspelbare scenario's op. De laatste drie coureurs die hier vanaf pole startten wonnen uiteindelijk níet de race.

De eerder genoemde Nelson Piquet liet tijdens die allereerste keer 'Hongarije' overigens zien dat inhalen heus wel fraai kan zijn op de Ring.

Teambaas Horner: Max heeft ongelofelijke volwassenheid getoond

De Hongaarde GP is de elfde van het seizoen, dat twintig races telt. We zijn dus halverwege. Sportredacteur Frank Huiskamp interviewde Max Verstappen's teambaas Christian Horner over de eerste helft van het Formule 1-seizoen.

Lees ook: ‘Max is op elk gebied beter geworden’

Max opnieuw sneller dan Ricciardo

Voor de zevende keer dit seizoen was Max Verstappen tijdens de kwalificatie sneller dan zijn teammaat. Daniel Ricciardo wist zich dit seizoen pas vier keer vóór Max te kwalificeren, maar behaalde in de races wel de betere resultaten. Het is hopen op een GP zonder technische malheur voor de Nederlander, die twee weken geleden in Engeland net naast het podium eindigde.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Max heel blij met deze P5! 'Eindelijk balans én voor mijn teammaat!' #HungarianGP #ZiggoSport https://t.co/4urNT3CuDQ

Vettel vanaf pole

Hij zag zijn voorsprong in het WK op Lewis Hamilton in de vorige GP dan teruglopen van 19 naar 1 punt, maar Sebastian Vettel lijkt dit weekend weer terug op niveau. Het gehele weekend heeft zijn Ferrari een betere afstelling te pakken dan de Mercedes van Hamilton en dat resulteerde gisteren in pole position:

IJzeren Gordijn

De Grand Prix van Hongarije werd voor het eerst verreden in 1986 en was destijds de eerste Formule 1-race die gehouden werd achter het toenmalige IJzeren Gordijn. F1-exploitant Bernie Ecclestone wilde destijds het liefst naar de Sovjet-Unie maar een Hongaarse vriend raadde hem Boedapest aan. De bedoeling was een race als in Monaco te creëren, maar in plaats van een stratencircuit rondom het grootste park in Boedapest werd het een geheel nieuwe baan net buiten de stad.

De Hungaroring werd vanaf oktober 1985 gebouwd en was in acht maanden klaar; nog nooit werd een GP-circuit zo snel gebouwd. De eerste editie werd in augustus ‘86 door Nelson Piquet (Williams-Honda), pole position was toen voor Ayrton Senna (Lotus-Renault).

Wennen voor de Brazilianen

Nu Felipe Massa dus niet meerijdt is het voor het eerst sinds 1982 dat een F1-race van start gaat zonder Braziliaanse coureur aan de start. Destijds werd de GP van San Marino door Nelson Piquet geboycot nadat hij de voorgaande race in zijn thuisland had gewonnen maar later gediskwalificeerd werd omdat zijn Brabham niet aan de minimum gewichtseisen zou hebben voldaan.

Di Resta is terug

Een opvallende comeback vandaag op de grid: Paul Di Resta keert na 3,5 jaar terug in een Grand Prix. De Brit reed aan het begin van dit decennium vier jaar voor Force India maar verdween in de herfst van 2013 via de achterdeur uit de sport; Di Resta had zichzelf niet populair gemaakt met publiekelijk afvallen van zijn team. De geboren Schot rijdt sindsdien in het Duitse toerwagenkampioenschap (DTM) en is dit seizoen testrijder voor Williams, dat gisterochtend Felipe Massa zag afhaken: hij is niet fit. Di Resta, tevens analist bij Sky Sports, zou dit weekend juist de eveneens zieke Martin Brundle vervangen als commentator maar rijdt nu dis gewoon een Grand Prix. Zonder voorbereiding reed hij gisteren naar een 19e kwalificatietijd.

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 The return of @PaulDiResta! : 'morgen sta ik hier niet zo fris' 😂#ZiggoSport #HungarianGP @jackontracks https://t.co/877P5OFJL9

Saillant: Paul Di Resta won zes weken geleden nog de DTM-race op de Hungaroring, startend vanaf een 13e plek. Hij is de eerste Brit die voor de Engelse renstal Williams rijdt sinds Jenson Button in 2000.

Welkom

We zijn weer live bij de Grand Prix Formule 1, die vanmiddag wordt verreden in Hongarije. De Hungaroring nabij Boedapest is gastheer van de 11e van in totaal 20 GP’s die dit seizoen rijk is. De race gaat vanmiddag over 70 ronden en start om 14.00 uur.