Rusland wijst 755 Amerikaanse diplomaten uit

Rusland slaat terug nadat aangescherpte sancties door het Amerikaanse Congres werden goedgekeurd.

President Poetin kondigde zondag aan dat Rusland 755 Amerikaanse diplomaten gaat terugsturen naar de VS.
President Poetin kondigde zondag aan dat Rusland 755 Amerikaanse diplomaten gaat terugsturen naar de VS. Foto Alexander Zemlianichenko/Reuters

Rusland gaat 755 Amerikaanse diplomaten terugsturen naar de Verenigde Staten. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd in een tv-interview. De maatregel is een directe reactie op de economische sancties die de afgelopen week door het Amerikaanse Congres zijn goedgekeurd.

“We moeten laten zien dat we niets onbeantwoord laten”, zei Poetin.

Vrijdag kondigde het Kremlin al aan een dergelijke stap te zullen zetten, als de sancties niet teruggedraaid zouden worden. Europese landen lieten weten de nieuwe Amerikaanse sancties onwenselijk te vinden. De Duitse minister van Economische Zaken Brigitte Zypries sprak van een “volgend probleem in de toch al moeilijke verhoudingen”.

Lees ook: Russen gaan Amerikaanse diplomaten wegsturen

Nog meer Russische tegenmaatregelen op de plank

De sancties van de Verenigde Staten zijn een reactie op de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van november vorig jaar. Maar ze vormen ook een onderdeel van een breder pakket aan sancties, tegen onder meer Iran en Noord-Korea.

Door de nieuwe wetgeving worden technische kennis over olie- en gaswinning en handelsafspraken met Russische wapenleveranciers beperkt. Ook mogen er geen contracten met Russische bedrijven worden gesloten boven de 8,5 miljoen euro.

Volgens de Russische president Poetin heeft Rusland nog andere sancties op de plank liggen, maar is dit nog niet het moment om die in te zetten. “Op dit moment ben ik daar tegen”, zei Poetin in een interview met het Russische TV-station Vesti. Hij zei voorlopig geen verbetering te verwachten in de betrekkingen.

Dit keer wel tegenmaatregelen

Aan het slot van zijn presidentschap liet Barack Obama eind vorig jaar al eens 35 Russische diplomaten de VS uitzetten. Poetin sloeg toen niet direct terug met tegenmaatregelen. Hij verklaarde eerst te willen kijken hoe de opvolger van Obama, president Trump, zich zou opstellen tegenover Moskou.