Raffinaderij Shell Pernis stilgelegd na brand

De brand ontstond zaterdagavond door een kortsluiting bij een hoogspanningsstation.

Bij de Rotterdamse raffinaderij worden overtollige gassen afgefakkeld. Dit zorgt voor grote vlammen uit de schoorstenen.
Bij de Rotterdamse raffinaderij worden overtollige gassen afgefakkeld. Dit zorgt voor grote vlammen uit de schoorstenen. Foto: ANP

De olieraffinaderij van Shell in Pernis is grotendeels stilgelegd nadat er zaterdagavond brand heeft gewoed. Volgens Shell ontstond de brand als gevolg van een kortsluiting in een hoogspanningsstation.

In eerste instantie werd de Rotterdamse raffinaderij deels stilgelegd doordat de stroom was uitgevallen. Doordat het onderdeel waar brand uitbrak als een schakel in een grotere keten werkt, is uiteindelijk de productie in vrijwel de hele raffinaderij stilgelegd.

Overlast door affakkelen

Momenteel zijn nog grote vlammen te zien op het fabrieksterrein; die worden veroorzaakt door het affakkelen van overtollig gas in de raffinaderij. Volgens een Shell-woordvoerder is dit een veiligheidsmaatregel die nodig is om de fabrieken veilig stil te leggen. Het affakkelen kan mogelijk nog tot maandag duren.

Het verbranden zorgt voor de nodige geluidsoverlast; de DCMR Milieudienst Rijnmond kreeg volgens ANP zondagmiddag al 28 telefonische klachten van omwonenden over een zwavellucht en het geluid van het affakkelen. De directie van Shell heeft omwonenden excuses aangeboden voor de overlast.

Shell Pernis is met zestig fabrieken een oppervlakte van duizend voetbalvelden de grootste raffinaderij van Europa. Er worden per dag 404.00 vaten olie verwerkt.