Oostenrijkse vrouwen naar halve finale op EK

Favoriet Spanje werd geklopt in de strafschoppenserie, nadat in de reguliere speeltijd niet werd gescoord.

De Oostenrijkse Sarah Puntigam in duel met de Spaanse Jennifer Hermoso.
De Oostenrijkse Sarah Puntigam in duel met de Spaanse Jennifer Hermoso. Foto: AFP /Daniel Mihailescu

In het Willem II-stadion wonnen de Oostenrijkse voetbalsters in de penaltyserie met 5-3 van Spanje. Keepster Manuela Zinsberger pakte de strafschop van Silvia Meseguer, waarop Sarah Puntigam de winnende binnenschoot.

Spanje stond te boek als favoriet tegen EK-debutant Oostenrijk. Ondanks kansen van Vicky Losada en Silvia Meseguer kwam Spanje niet tot scoren in de eerste helft. In de tweede helft had Spanje ook het meeste balbezit, maar zonder daar grote kansen uit te halen. Oostenrijk wist ook in de verlenging stand te houden.

In de halve finale treft de ploeg van coach Dominik Thalhammer donderdag Denemarken, dat eerder verrassend de regerend Europees kampioen Duitsland wist uit te schakelen. De ploegen staan donderdag tegenover elkaar in het Rat Verlegh-stadion in Breda.

Lees ook: Lieke Martens, het ideale rolmodel voor Oranje

Nederland plaatste zich zaterdagavond door een 2-0 overwinning op Zweden voor de halve finale. De tegenstander van de Oranjedames wordt Frankrijk of Engeland.