Moslimbasisscholen: mijd middelbare islamschool SIO

Na uitspraak Raad van State Islamitische basisscholen noemen het bestuur van de nieuwe middelbare school „cowboys zonder oog voor het algemeen belang”.

Islamitische basisscholen uit de regio Amsterdam zullen ouders niet adviseren hun kinderen naar de nieuwe middelbare school van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) te sturen. Ze hebben geen vertrouwen in het bestuur, dat volgens hen „totaal geen ervaring of affiniteit met onderwijs” heeft. Dat schrijven vier islamitische schoolbesturen van vijftien basisscholen in een gezamenlijke verklaring die ze deze maandag naar buiten brengen.

„De bestuursleden van SIO zijn in onze ogen cowboys zonder oog voor het algemeen belang”, zegt Redouan Boudil, directeur-bestuurder van Stichting Noor en As-Siddieq, waaronder acht islamitische basisscholen vallen. „Ze hebben nog nooit een school gerund of zelfs maar in het onderwijs gewerkt. We willen niet dat kinderen daar de rekening voor betalen.”

Lees ook dit interview met Redouan Boudil: ‘Deze idioten verpesten ons imago’

Woensdag bleek dat de islamitische middelbare school van SIO komend schooljaar toch open mag in Amsterdam. De Raad van State oordeelde toen dat demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) het geld voor deze school niet had mogen weigeren. Dekker besloot hier vorig jaar toe vanwege een steunbetuiging van een van de bestuursleden van SIO aan terreurgroep Islamitische Staat (IS) in 2014. Het bestuur deed daar volgens Dekker niet direct en openlijk afstand van, wat burgerschapsonderwijs in de weg zou staan.

Bovendien wilde SIO niet direct meewerken aan een onderzoek van de inspectie, wat de zorgen van Dekker voor de kwaliteit van het onderwijs versterkte. Maar de rechter gaf de staatssecretaris op beide gronden ongelijk: hij moet zijn beslissing voor 1 augustus herzien.

Ook de gemeente Amsterdam, waar de school wordt geopend onder de naam Cornelius Haga Lyceum, heeft geen vertrouwen in SIO. De gemeente weigerde de school in eerste instantie huisvesting vanwege de IS-steunbetuiging en onduidelijkheid over het bevoegde gezag, maar moest die beslissing in 2015 terugdraaien door een uitspraak van de Raad van State. SIO heeft nauwe banden met het bestuur van het Islamitisch College Amsterdam, dat in 2010 sloot omdat het Rijk de bekostiging stopte vanwege slecht onderwijs.

Wethouder Simone Kukenheim (onderwijs, D66) is voorstander van een islamitische middelbare school in de stad, benadrukte zij vorige week, maar niet onder bestuur van SIO. De voltallige gemeenteraad staat achter haar.

Moeizaam contact met SIO

SIO is niet bereikbaar voor commentaar. Zowel de stichting als de nieuw op te richten middelbare school heeft geen website. Ook de gemeente Amsterdam heeft moeizaam contact met SIO, laat een woordvoerder weten.

Voorzitter van het driekoppige SIO-bestuur is Söner Atasoy, die de afgelopen jaren heeft geprobeerd ook in Den Haag een islamitische middelbare school op te richten via een andere stichting. Dekker trok hiervoor in december zijn goedkeuring in vanwege een onrealistische leerlingenprognose. De Islamitische Schoolbesturen Organisatie zei eerder dat Atasoy „lukraak aanvragen” doet voor middelbare scholen.

De verklaring tegen SIO wordt ondersteund door islamitische basisscholen van As-Siddieq, stichting Noorscholen, basisscholen El Amien en Stichting El Amal. In totaal gaan daar zo’n 4.000 kinderen naar school. As-Soeffah is de enige islamitische basisschool in Amsterdam die niet meedoet met de verklaring. De scholen willen graag islamitisch voortgezet onderwijs, maar niet door SIO. De komende tijd gaan zij met bestaande middelbare scholen in gesprek over de mogelijkheid een islamitische afdeling op te richten. „Alles om te voorkomen dat leerlingen kwalitatief slecht onderwijs krijgen”, zegt Redouan Boudil.