Kromowidjojo pakt zilver op 50 meter vrije slag

Het betekende de vierde medaille van de Nederlandse zwemster op het WK in Hongarije.

Kromowidjojo tikte zondag in de finale van de 50 meter vrije slag als tweede aan, achter wereldrecordhoudster Sarah Sjöström.
Kromowidjojo tikte zondag in de finale van de 50 meter vrije slag als tweede aan, achter wereldrecordhoudster Sarah Sjöström. Foto Tibor Illyes/EPA

Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK in Boedapest haar vierde medaille gepakt. Net als twee van haar drie eerdere plakken, was de kleur van de medaille zondag op de 50 meter vrije slag zilver. Ook won Kromowidjojo dit WK al een keer brons.

De 26-jarige Groningse tikte zondag in de finale van de 50 meter vrije slag als tweede aan, achter wereldrecordhoudster Sarah Sjöström. De Zweedse zegevierde in 23,69 seconden, Kromowidjojo zette met 23,85 een nieuw Nederlands record neer. Ze zei tegen de NOS:

“Tweede van de wereld worden is geweldig, vooral met deze tijd. Ik moest gewoon onder die 24 seconden zwemmen, dat wil ik al vijf jaar. Dit is voor mij een enorm persoonlijk record. Twee tienden onder mijn vorige pr, dat is supergoed.”

Het nationale record stond sinds 2009 met 23,96 op naam van Marleen Veldhuis.

Twee jaar geleden ook al tweede

Voor ‘Kromo’ betekende het haar vierde medaille in Boedapest. Ze leidde eerder de estafette-zwemsters naar het brons op de 4×100 meter vrij en de gemengde ploeg naar zilver op hetzelfde nummer. Individueel pakte de drievoudig olympisch kampioene zilver op de 50 vlinder.

Op de 50 vrij pakte Kromowidjojo in 2013 haar enige individuele wereldtitel. Ze pakte twee jaar geleden bij de WK in Kazan ook al zilver gepakt, toen achter Bronte Campbell uit Australië. Op de Spelen van Rio in 2016 werd ze zesde, al bedroeg het verschil met Blume slechts twaalf honderdsten van een seconde.

Kromowidjojo voerde in Boedapest haar totaal aantal medailles op de WK’s langebaan op naar zestien stuks. Alleen de Amerikaanse Natalie Coughlin heeft er meer op zak (negentien).

Sjöström topfavoriet

Kromowidjojo had zich dit keer als vierde geplaatst voor de finale. De Zweedse was daarin, na haar wereldrecord uit de halve finales (23,67), de topfavoriete.

Kromowidjojo lag na de van haar bekende sterke start even vooraan, maar ze zag de Zweedse halverwege de race voorbij snellen. De Groningse bleef wel goed in het spoor van Sjöström en tikte als tweede aan. Ze dook voor het eerst onder de 24 seconden.

De Amerikaanse Simone Manuel pakte het brons in 23,97. Olympisch kampioene Pernille Blume viel met 24,00 net naast het podium (vierde). Titelverdedigster Campbell eindigde in de finale als laatste (24,58).