Hinderlaag Al-Shabaab in Somalië: 24 doden

Vredestroepen van de Afrikaanse Unie en het leger van Somalië raken in gevecht met strijders van Al-Shabaab na hinderlaag.

Vredesmilitairen van AMISOM op archiefbeeld. Foto dient slechts ter illustratie.
Vredesmilitairen van AMISOM op archiefbeeld. Foto dient slechts ter illustratie. Foto Iliyas Ahmed / EPA

Bij gevechten tussen vredestroepen van de Afrikaanse Unie en strijders van de islamitische terreurorganisatie Al-Shabaab zijn zondag in Somalië 24 doden gevallen. Dat meldt de regionale vicegouverneur aan persbureau Reuters.

De gevechten braken uit nadat strijders van Al-Shabaab militairen van vredesoperatie AMISOM en het Somalische regeringsleger in een hinderlaag hadden laten lopen. Dat gebeurde in de Lower Shabelle regio, zo’n 140 kilometer ten zuidwesten van de Somalische hoofdstad Mogadishu.

Ali Nur, de vicegouverneur van het gebied meldde aan Reuters:

“We hebben 23 dode AMISOM-vredesmilitairen en één dode Somalische militair geborgen op de plek waar Al-Shabaab de AMISOM-vredestroepen overviel.”

De plek van de hinderlaag:

AMISOM al sinds 2007 actief in Somalië

Al-Shabaab zelf had eerder 39 dodelijke slachtoffers geclaimd. De hinderlaag mondde uit in hevige gevechten.

Al-Shabaab wil met dit soort aanvallen de vredestroepen uit Somalië verdrijven, zodat de door het Westen gesteunde regering van Somalië mogelijk valt. De terreurgroep wil daarna een strenge vorm van de islam invoeren in het land en voert regelmatig aanvallen uit.

Vredesmacht AMISOM is al sinds 2007 actief in Somalië en heeft Al-Shabaab verdreven uit de hoofdstad en uit delen van het platteland. Maar Amisom lijdt tegelijkertijd onder een gebrek aan coördinatie en onder fragmentatie.