‘Deze idioten verpesten ons imago’

Redouan Boudil Bestuurder islamitische basisscholen

De intenties van de mensen achter de nieuwe islamitische middelbare school in Amsterdam „zijn verkeerd”.

Er zijn tientallen islamitische basisscholen, maar slechts één middelbare.
Er zijn tientallen islamitische basisscholen, maar slechts één middelbare. Foto Roos Koole/ANP

Experimenteren met kinderen, dat doe je niet. Redouan Boudil zegt het boos. Hij is directeur-bestuurder van Stichting Noor en Stichting ISA, waaronder acht islamitische basisscholen vallen. Met drie andere islamitische schoolbesturen uit de regio Amsterdam heeft hij een verklaring uitgebracht tegen de nieuwe middelbare school van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO).

Het Rijk en de gemeente Amsterdam probeerden de komst van die middelbare school tegen te houden, maar door een uitspraak van de Raad van State kan de school komend schooljaar al van start.

De schoolbesturen adviseren ouders hun kind naar een andere school te sturen, omdat SIO „geen affiniteit met onderwijs” heeft. De reclamefolders die SIO voor de zomervakantie langsbracht, hebben ze niet uitgedeeld. SIO was niet bereikbaar voor commentaar.

Sommige juristen zeggen dat uitspraken van de Raad van State laten zien dat het islamitische onderwijs door de overheid ongelijk wordt behandeld ten opzichte van christelijke zuilen.

Lees ook: Moslimbasisscholen: mijd middelbare islamschool SIO

„Tien jaar geleden had ik gezegd: dat klopt. [Toenmalig] staatssecretaris Dijksma [Onderwijs, PvdA] wilde destijds een statement maken en heeft alle islamitische scholen tot in detail doorgelicht, zoals nog nooit was voorgekomen. Daar kwamen meerdere onterechte vorderingen uit voort. Scholen en leerlingen zijn hierdoor enorm benadeeld.

„Maar in dit geval is er wat anders aan de hand, al wil SIO graag meeliften op het beeld van discriminatie. Het is terecht dat de overheid dit schoolbestuur wil tegenhouden. Vrijwel alle islamitische basisscholen in Amsterdam en omstreken, zeg maar de hofleveranciers van islamitisch voortgezet onderwijs in deze regio, zijn tegen de komst van deze school door dit specifieke bestuur.”

Waarom?

„In onze ogen zijn het cowboys, zonder oog voor het algemeen belang. Ze maken zich niet druk om bijvoorbeeld een goede doorgaande leerlijn vanaf de basisschool. Deze heren uit Den Haag hebben nauwe banden met degenen die verantwoordelijk waren voor het falen van het Islamitisch College Amsterdam. De afloop daarvan is bekend, die school is gesloten wegens slecht onderwijs.

„Dat hun intenties verkeerd zijn, leid ik ook af uit het feit dat ze de aanvraag voor de school niet hebben overgedragen. Terwijl de gemeente Amsterdam heeft gezegd: we willen graag een islamitische middelbare school, maar niet onder dit bestuur. Ze hadden dus alle medewerking kunnen krijgen. Maar ze hebben hun middelvinger opgestoken.”

Hoe is deze gezamenlijke verklaring tot stand gekomen?

„We zijn met een groep van twintig bij elkaar gekomen: besturen en toezichthouders. Dat is nog nooit voorgekomen. Het was mijn initiatief. Ik dacht: we hebben zo hard ons best gedaan om het imago van het islamitisch onderwijs op te poetsen, dat laten we niet verpesten door een stelletje idioten die nog nooit een school hebben gerund. Want dit straalt op alle islamitische scholen af. Mensen maken geen onderscheid.

„We trekken gezamenlijk op. We willen zelfs praten met niet-islamitische middelbare scholen om te kijken of zij openstaan voor een islamitische afdeling. Voortgezet onderwijs is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind, we willen niet dat er met kinderen geëxperimenteerd gaat worden.”

Voortgezet onderwijs is cruciaal voor de ontwikkeling van een kind, we willen niet dat er met kinderen geëxperimenteerd gaat worden.

Er is in Nederland slechts één andere islamitische middelbare school, het Avicenna College in Rotterdam, terwijl er inmiddels tientallen islamitische basisscholen zijn. Hoe komt dat?

„Het oprichten van een middelbare school is vele malen complexer dan het oprichten van een basisschool. Zelfs ik zou dat niet kunnen, en ik heb 9,5 jaar ervaring. Je moet nadenken over de wijze van lesgeven, het onderwijspakket samenstellen, leerkrachten vinden, teams aansturen. Daarnaast gaat er veel meer geld in om. Wat het interessant maakt voor mensen die kwaad in de zin hebben.”