Ruim 80 gewonden bij tyfoon in Taiwan

Het gaat vooral om reddingswerkers die door neerkomend puin werden getroffen. Honderdduizenden mensen kwamen zonder stroom te zitten.

Foto Ritchie B. Tongo/EPA

Bij een tyfoon in Taiwan zijn zeker 81 mensen gewond geraakt. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de Taiwanese overheid. De eerste tyfoon van het seizoen, met de naam Nesat, zorgde er ook voor dat flinke delen van het zuiden van Taiwan overstroomden en dat honderdduizenden huishoudens zonder stroom kwamen te zitten.

Onder de gewonden zijn vooral reddingswerkers. Ze werden geraakt door vallend puin. Twee van hen zijn er ernstig aan toe. Vissers en andere inwoners waren van tevoren al gewaarschuwd voor noodweer. Scholen en bedrijven werden gesloten, vuilnisophaaldiensten en andere voorzieningen werden stilgelegd in de hoofdstad Taipei. De Taiwanese luchtvaartmaatschappij Eva Airways Corp heeft 42 vluchten geannuleerd.

De tyfoon kwam binnen via Yilan in het noordoosten van Taiwan. Nesat bewoog zich met 144 kilometer per uur naar het centrum van Taiwan en zorgde voor enorme regenbuien. De tyfoon raasde eerst al over de Filipijnen en wordt zondag over China verwacht. Daar zijn in de zuidelijke provincie Fujian ruim 3.000 mensen geëvacueerd uit voorzorg.