Zuid-Korea gaat met VS praten over grotere raket

Dat doet het land naar aanleiding van de Noord-Koreaanse rakettest van afgelopen vrijdag.

Zuid Korea en de VS deden naar aanleiding van de Noord-Koreaanse proef een oefening met hun eigen afweerraketten.
Zuid Korea en de VS deden naar aanleiding van de Noord-Koreaanse proef een oefening met hun eigen afweerraketten. Foto EPA

Zuid-Korea mag in de toekomst mogelijk krachtigere raketten gaan ontwikkelen. Het land gaat in gesprek met de Verenigde Staten over het oprekken van bestaande afspraken, die het formaat van de Zuid-Koreaanse raketten nu nog beperken. Dat meldt persbureau Yonhap zaterdag. De grotere projectielen moeten dienen als afschrikking voor Noord-Korea, dat vrijdag opnieuw een ballistische raket testte.

Op dit moment mag Zuid-Korea raketten bouwen met een maximaal bereik van 800 kilometer en een maximale lading van 500 kilo. Een belangrijke veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft gebeld met zijn Amerikaanse collega McMaster, en gevraagd om onderhandelingen over de raketafspraken. McMaster ging daarmee akkoord, zegt de perschef van president Moon.

Lees ook: Militair ingrijpen in Noord-Korea kent alleen doemscenario’s

De Zuid-Koreanen vinden de uitbreiding van de maximale ladingscapaciteit het belangrijkst. Dat zou hen in staat stellen krachtigere springkoppen op hun raketten te monteren.

Bereik van 10.000 kilometer

De Zuid-Koreaanse aartsvijand Noord-Korea testte vrijdag voor de tweede keer een raket met een bereik dat waarschijnlijk groot genoeg is om het Amerikaanse vasteland te bereiken. De intercontinentale ballistische raket (ICBM) bleef drie kwartier in de lucht, wat er volgens experts op duidt dat het projectiel mogelijk 10.000 kilometer kan afleggen. Met zo’n bereik zou de ICBM ook Amsterdam kunnen raken.

Noord-Korea noemde de test via het staatspersbureau KCNA een “sterke waarschuwing” aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump vindt de lancering een “roekeloze en gevaarlijke actie van het Noord-Koreaanse regime”. Hij benadrukte dat de VS “er al het nodige aan zullen doen om de veiligheid van het Amerikaanse vasteland te waarborgen en onze bondgenoten in de regio te beschermen.”

Kort na de lancering van de Noord-Koreaanse proefraket voerden de VS en Zuid-Korea een gezamenlijke oefening uit, waarbij ze enkele afweerraketten afschoten. Die belandden volgens het Amerikaanse leger in zee ten oosten van Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse minister van Defensie kondigde in Seoul aan dat zijn land met de VS gaan praten over de plaatsing van extra THAAD-raketafweersystemen. President Moon had eerder al iets soortgelijks gezegd. China heeft laten weten niet blij te zijn als er meer THAAD-installaties in Zuid-Korea komen.

Beelden van de Noord-Koreaanse rakettest van afgelopen vrijdag.

Ook Frankrijk veroordeelde de Noord-Koreaanse raketproef. Het land vindt volgens persbureau AP dat de Verenigde Naties “stevige nieuwe sancties” moeten instellen tegen Noord-Korea. “Alleen maximale diplomatieke druk kan Noord-Korea terugbrengen aan de onderhandelingstafel”, stond in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Noord-Korea wil nu een kléíne kernbom maken

Noord-Korea is al jaren bezig met zijn raket- en atoomwapenprogramma’s. Het is de grote droom van leider Kim Jong-un een intercontinentale raket te bemachtigen die met een kernkop de VS kan bereiken. Hij hoopt dat de Amerikanen zich dan dusdanig bedreigd voelen, dat ze geen andere keus hebben dan de sancties tegen Noord-Korea op te heffen. President Trump zei vrijdag dat het zo niet werkt: “Deze wapens en tests isoleren Noord-Korea alleen maar meer.”