Kromowidjojo: geen podium 100 m. vrij, wel finale 50 m. vlinder

Foto François-Xavier Marit/AFP
WK zwemmen

Kromowidjojo naast het podium op 100 meter vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo (26) heeft vrijdag bij de WK in Boedapest naast de medailles gegrepen op de 100 meter vrije slag. Ze tikte in de finale als vijfde aan, in 52,78 seconden. Dat was maar net boven haar persoonlijke record uit 2012 (52,75). De wereldtitel ging niet naar de Zweedse topfavoriete Sarah Sjöström, maar naar de Amerikaanse Simone Manuel. De olympisch kampioene van Rio 2016, die deze titel wel moet delen met Penny Oleksiak uit Canada, tikte in 52,27 net iets eerder aan dan Sjöström. Het brons ging naar de Deense Pernille Blume, die 52,69 klokte. Later op de avond plaatste Kromowidjojo zich voor de finale 50 meter vlinderslag. Met 25,67 zette ze de vijfde tijd neer. Sjöström plaatste zich als eerste in 25,30. Maaike de Waard wist zich niet te plaatsen voor de finale. De twintigjarige zwemster klokte 25,89, de twaalfde tijd. (ANP)

    • Henk Stouwdam