Verstappen rijdt vijfde tijd in kwalificatie Boedapest

De Duitser Sebastian Vettel van Ferrari veroverde de pole position voor de GP van Hongarije.

Foto Frits van Eldik/ANP

Max Verstappen start zondag in de Grand Prix van Hongarije vanaf de vijfde plek. Zaterdagmiddag moest de Formule 1-coureur in de kwalificatie op de Hungaroring bij Boedapest enkel de auto’s van Mercedes en Ferrari voor zich dulden. Sebastian Vettel (Ferrari) pakte de pole position.

Verstappen rondde het circuit in 1:16,797. Daarmee was de Red Bull-rijder een halve seconde langzamer dan Vettel. Die reed een snelste tijd van 1:16,276, een ronderecord. De tweede startpositie is zondag voor Vettels teamgenoot Kimi Räikkönen. Mercedes-coureur Valtteri Bottas werd derde.

Lewis Hamilton, ook in een Mercedes, reed slechts de vierde tijd. Hamilton had gehoopt het recordaantal pole positions van Michael Schumacher (68) te evenaren, maar moet dus nog even wachten.

Verbeterde onderdelen

Dit weekend rijdt Verstappen met een aantal verbeterde onderdelen op zijn Red Bull-auto. Het lijkt alsof die upgrade hem en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo iets dichter bij de concurrentie van Mercedes en Ferrari heeft gebracht. Ricciardo reed tijdens de trainingsritten op vrijdag twee keer de snelste ronde. In de kwalificatie moest de Australiër zijn meerdere erkennen in Verstappen. Zij het nipt: Ricciardo werd zesde, 0,021 seconde achter de Nederlander.

De Belg Stoffel Vandoorne reed in zijn McLaren-Honda de negende tijd in de kwalificatie. Hij begint de race echter vanaf de achtste plek. Vandoorne schuift een positie op doordat Nico Hülkenberg (Renault) vijf startplekken moet inleveren wegens een versnellingsbakwissel.

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

De Schot Paul di Resta maakt in Boedapest een verrassende comeback. Als reservecoureur van het Williams-team moest hij zaterdagmorgen plotseling vaste coureur Felipe Massa vervangen. Massa voelde zich vrijdag na de vrije training duizelig. Zaterdagmorgen probeerde de Braziliaan het nog even in de laatste trainingssessie, maar al snel besloot hij zich definitief terug te trekken.

Di Resta, die dit weekend eigenlijk commentaar zou geven bij tv-station Sky Sports, reed zijn laatste Grand Prix in 2013. In de Williams-bolide van dit seizoen had hij nog niet gereden. Hij kwalificeerde zich als negentiende en voorlaatste.