Trump vervangt stafchef Reince Priebus

Per tweet maakte vrijdagavond de Amerikaanse president Donald Trump opnieuw een wisseling in zijn staf bekend. Reince Priebus werd ontslagen als stafchef van het Witte Huis. Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly is aangesteld als zijn opvolger.

Hoewel Trump Priebus in een tweet uitbundig bedankte („We hebben samen veel bereikt en ik ben trots op hem!”) was het de afgelopen dagen duidelijk dat hij niet lang meer tot de getrouwen van de president zou behoren. De nieuwe directeur communicatie van het Witte Huis, Anthony Scaramucci, beschuldigde Priebus er donderdag op niet mis te verstane wijze van belangrijke informatie te lekken naar journalisten. In een gesprek met een journalist van The New Yorker noemde hij Priebus „een fucking paranoïde schizofreen, een paranoiac”.

Het vertrek van Priebus is, net als het vertrek vorige week van woordvoerder Sean Spicer, een teken dat de familieleden van Trump (zijn kinderen en schoonzoon Jared Kushner) steeds invloedrijker worden. Priebus, Spicer en vicepresident Mike Pence houden het belang van de Republikeinse partij meer in het oog.

Priebus was oud-voorzitter van de Republikeinse Partij en daarmee een man uit de partij-elite, en wist de afgelopen zes maanden nooit het vertrouwen van Trump te winnen. Zijn opvolger John Kelly daarentegen is een oogappel van Trump. De oud-generaal staat onder meer bekend om zijn voorkeur voor strenge controles aan de grens met Mexico en zijn kritiek op oud-president Barack Obama.