Trump gaat tekenen voor nieuwe sancties tegen Rusland

De Senaat stemde donderdag al in, maar het was nog onzeker of Trump dat ook zou doen.

Foto Olivier Douliery/EPA

De Amerikaanse president Donald Trump gaat zijn handtekening zetten onder nieuwe financiële sancties tegen Rusland. Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekendgemaakt. Aanvankelijk bestond er twijfel over de vraag of Trump zijn goedkeuring aan de maatregelen zou verlenen.

De Senaat nam het maatregelenpakket donderdag aan met een overweldigende meerderheid van 98 stemmen voor en 2 tegen. Rusland waarschuwde daarop dat het harde tegensancties zou instellen. Honderden Amerikaanse diplomaten zouden Rusland worden uitgezet. Daarnaast zei Rusland beslag te gaan leggen op twee gebouwen die de Amerikanen in Rusland mogen gebruiken.

Moeilijke keuze

Die dreigementen stelden Trump, die zijn veto over de sancties kon uitspreken, voor een moeilijke keuze. Aan de ene kant trok de politiek aan hem, met haar duidelijke keuze vóór de sancties, en aan de andere kant Trumps eigen wens de Amerikaans-Russische relatie aanzienlijk te verbeteren.

Trump kiest nu dus voor zijn binnenlandse positie. Het Witte Huis laat weten dat de sanctiewet op verzoek van Trump nog wat is aangepast:

“Trump heeft de laatste versie van de wet bekeken. Omdat hij heeft vastgesteld dat er is geluisterd naar zijn eisen, is hij van plan zijn handtekening te zetten.”

In de sanctiewet is een bepaling opgenomen die zegt dat Trump de sancties alleen mag afzwakken met toestemming van het Congres. Ook mag hij nieuwe maatregelen alleen verwerpen als de volksvertegenwoordiging het daarmee eens is. Als de president zijn handtekening zet, kan hij dus niet meer op eigen initiatief maatregelen schrappen om zo de verstandhouding met de Russen te verbeteren.