Premier Sharif weg om Panama Papers

Pakistan

Ruim een jaar na de onthullingen uit de Panama Papers heeft het Pakistaanse Hooggerechtshof premier Nawaz Sharif afgezet. Hij is de prominentste politicus die weg moet na het datalek over het Panamese trustkantoor Mossack Fonseca.

In april 2016 publiceerden kranten artikelen over de bezittingen van de familie Sharif. Daaruit bleek dat zij eigenaar zijn van luxe appartementen in het Londense Mayfair, die zijn gefinancierd vanuit brievenbusbedrijfjes op de Britse Maagdeneilanden.

Twee van die bedrijfjes waren eigendom van Sharifs dochter Maryam, en opgericht in 1993 en 1994. Ook haar broers waren betrokken. Sharif (67) verzweeg de bezittingen toen hij zich kandidaat stelde in 2013.

Aanjager van het protest tegen de premier was oppositieleider en voormalig cricketster Imran Khan, die eerder al protestacties organiseerde omdat Sharifs partij bij de verkiezingen zou hebben gefraudeerd. Aanvankelijk negeerde het Hof Khans verzoeken om onderzoek naar de Panama Papers. Toen hij weer probeerde de hoofdstad plat te leggen, kwam dat er alsnog. Toen de rechters er zelf niet uitkwamen stelden zij een onderzoekscommissie in, die concludeerde dat de familie Sharif het bezit in Londen niet kan verklaren uit reguliere inkomsten. Dochter Maryam (43) probeerde nog aan te tonen dat er niets mis was. De documenten die zij verstrekte uit 2006 waren echter opgesteld in het lettertype Calibri dat pas in 2007 werd opgenomen in Microsoft Word. Valsheid in geschrifte, stelt de onderzoekscommissie nu vast. De verwachting is dat Khans positie sterker wordt, maar ook tegen hem loopt onderzoek naar niet opgegeven inkomsten.

    • Hanneke Chin-A-Fo