Politie Australië arresteert vier terreurverdachten

Volgens plaatselijke media waren ze van plan een vliegtuig op te blazen. Over hun achtergrond is nog niets bekend.

Een politieagent staat bij een wegblokkade tijdens de antiterreuroperatie van deze zaterdag.
Een politieagent staat bij een wegblokkade tijdens de antiterreuroperatie van deze zaterdag. Foto David Grey/Reuters

Australische antiterreureenheden hebben in de stad Sydney zaterdag vier terrorismeverdachten aangehouden. Dat meldt de federale politie. Premier Malcolm Turnbull zegt dat de arrestaties “plannen voor terreuraanslagen moeten verstoren en verhinderen”.

De krant The Sydney Morning Herald meldt dat de verdachten van plan waren een vliegtuig op te blazen. De politieacties waren volgens de krant niet gepland. Toen de politie informatie binnenkreeg over de plannen, zou de antiterreurbridage snel in actie zijn gekomen.

De federale politie meldt dat de verdachten meewerken met het onderzoek. Meer informatie, bijvoorbeeld over de achtergrond van de verdachten, willen zowel de politie als premier Turnbull nog niet geven. “Burgers moeten erop vertrouwen dat onze veiligheids- en inlichtingendiensten hard werken voor onze veiligheid.”

Jihadstrijders

Australië vreest voor aanslagen door jihadstrijders die uit het Midden-Oosten zijn teruggekeerd, of door mensen die met deze extremisten sympathiseren. Zo’n honderd Australiërs zijn naar Syrië vertrokken om te vechten voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) of soortgelijke organisaties. Australië maakt deel uit van de Westerse coalitie die in Irak en Syrië tegen IS vecht.

De overheid zegt dat ze de voorbije jaren een aantal aanslagen heeft verijdeld. Zo pakte de politie in Sydney vorig jaar twee tieners op die in naam van IS een aanslag zouden voorbereiden. De jongens hadden net allebei een mes gekocht.

Lees ook: Gijzeling in café schokt Australië

Een aantal aanslagplegers slaagde niettemin toch in zijn opzet. Onder meer bij de gijzeling in een café in Sydney, eind 2014. Een radicale moslim hield achttien mensen vast. Na zestien uur maakten commando’s een einde aan de gijzeling. Naast de gijzelnemers kwamen in de chaos van de bestorming twee cafébezoekers om het leven.