Na zeven WK's ontbreekt de lach van Churandy Martina

Atletiek

Churandy Martina moet wegens een hamstring- blessure afzeggen voor de WK atletiek. Het had zijn achtste moeten worden.

Sprinter Churandy Martina denkt nog niet aan stoppen.
Sprinter Churandy Martina denkt nog niet aan stoppen. Foto Olaf Kraak/ANP

Het kostte Churandy Martina al veel moeite zich te kwalificeren, maar vrijdag werd bekend dat de sprinter toch zal ontbreken op de WK atletiek in Londen, die over een week beginnen. De Europees kampioen 100 meter moet afzeggen wegens een hamstringblessure.

Martina’s absentie is symptomatisch voor zijn seizoen. De Curaçaose sprinter werd voortdurend gehinderd door pijntjes. Het lukte hem maar niet de WK-limiet op de 100 meter te lopen. Ja, één keer, in Stockholm, maar toen gold de tijd niet vanwege een surplus aan rugwind.

Uiteindelijk verzekerde Martina zich van deelname aan de WK door begin deze maand tijdens de Diamond-Leaguewedstrijd in Parijs de limiet op de 200 meter te lopen. De 4x100 meter-estafetteploeg, waarvan Martina deel uitmaakt, had zich al op basis van de world ranking geplaatst. Er bestond een gerede kans dat Martina in Londen als Europees kampioen ook ingeschreven had mogen worden voor de 100 meter.

Martina zei tegen persbureau ANP dat hij zeer teleurgesteld is, omdat hij erg had uitgekeken naar zijn achtste WK. „Ik heb er alles aan gedaan om fit te worden, maar dat is niet gelukt”, zei Martina, die al weer vooruitblikte naar zijn toekomst. Hoewel hij voor een atleet de respectabele leeftijd van 32 jaar heeft bereikt, denkt Martina nog niet aan stoppen. „Ik moet nu herstellen en goed voor mezelf zorgen, zodat ik de komende jaren nog wel kan meedoen aan de EK’s en de WK’s en natuurlijk de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.”

De teleurstelling schuilt ook in de nieuwe verwachtingen bij Martina. Nadat hij in het olympisch jaar de Amerikaanse trainer Dennis Mitchell had ingeruild voor diens landgenoot Rana Reider keerden de goede prestaties terug. Martina werd in Amsterdam Europees kampioen op de 100 meter en op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vijfde op de 200 meter. Het verschil: onder Mitchell trainde Martina op kracht en onder Reider op souplesse. Die laatste aanpak past hem fysiologisch beter.