Nederland pakt zilver op gemengde estafette

Eerder op zaterdag won Ranomi Kromowidjojo verrassend zilver op de 50 meter vlinderslag.

De Nederlandse gemengde estafetteploeg: Kyle Stolk, Ranomi Kromowidjojo, Ben Schwietert en Femke Heemskerk.
De Nederlandse gemengde estafetteploeg: Kyle Stolk, Ranomi Kromowidjojo, Ben Schwietert en Femke Heemskerk. Foto Ferenc Isza/AFP

Nederland heeft op de WK zwemmen in Boedapest een zilveren medaille behaald op de 4×100 meter vrije slag gemengd. De Verenigde Staten zwommen met 3.19,60 een nieuw wereldrecord. Nederland - met Ben Schwietert, Kyle Stolk, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo in de ploeg - pakte met 3.21,81 een keurige tweede plek, net voor Canada. Voor Kromowidjojo betekende het zilver alweer de derde medaille deze WK.

Dankzij het goud voor de Amerikanen werd Caeleb Dressel de eerste zwemmer die op één WK-avond drie gouden medailles pakt. Hij won tevens goud op de 50 meter vrij en de 100 meter vlinderslag.

50 meter vlinderslag

Eerder op zaterdag won Ranomi Kromowidjojo verrassend de zilveren medaille op de 50 meter vlinderslag. De Zweedse Sarah Sjöström pakte het goud in 24,60, de Nederlandse bleef daar met 25,38 achter. Kromowidjojo was een honderdste sneller dan de Egyptische Farida Osman.

Kromo zwom een “dik persoonlijk record”, zo sprak ze na de race tegenover de camera’s van de NOS:

“Tweede van de wereld en een supersterk deelnemersveld. Eindigen achter Sarah [Sjöström] is geen verkeerde uitslag.”

De 26-jarige Groningse behaalde in 2013 op hetzelfde onderdeel een bronzen medaille bij de WK in Barcelona. Deze WK won ze met de Nederlandse vrouwenploeg al een bronzen medaille op de 4×100. Vrijdag werd Kromowidjojo vijfde op de 100 meter vrije slag.

50 meter vrije slag

Kromowidjojo plaatste zich zaterdag ook voor de finale van de 50 meter vrije slag. Ze zette met 24,20 de vierde tijd neer. De 22-jarige Tamara van Vliet haalde de finale niet: zij was met 24,72 goed voor de veertiende tijd.

Sarah Sjöström, die eerder op zaterdag dus al goud pakte op de 50 meter vlinder, zwom in 23,67 een nieuw wereldrecord. Het vorige dateerde van 2009, toen de Duitse Britta Steffen een tijd van 23,73 zwom.