De NS wil ‘hyperspits’ te lijf met korting voor abonnementhouders

Passagiers met een voordeelabonnement kunnen na de zomer met 40 procent korting reizen tussen 6.30 en 7.30 en tussen 8.30 en 9.00.

Foto Robin Utrecht / ANP

NS wil reizigers zo veel mogelijk uit de drukste spits halen. Passagiers met een voordeelabonnement kunnen na de zomer met 40 procent korting reizen tussen 06.30 en 07.30 en tussen 08.30 en 09.00 uur. Nu geldt die korting alleen voor 06.30 en na 09.00 uur.

In eerste instantie gaat het om een proef met 21.000 abonnementhouders, vaste klanten van NS in september, oktober en november. Als een aanzienlijk deel van die reizigers inderdaad de, zoals NS het noemt, ‘hyperspits’ mijdt, wordt die groep verder uitgebreid. President-directeur Roger van Boxtel sprak zaterdagavond bij het actualiteitenprogramma Nieuwsuur over het aantrekkelijk maken van ‘randen van de spits’.

Geen spitsheffing

NS ziet af van invoering van een spitsheffing, zoals eerder de bedoeling was. Van Boxtel: „we willen de reiziger niet onnodig met hogere kosten opzadelen. Toch willen we weten of, naast de aanschaf van extra treinen, andere tarieven iets kunnen doen tegen de drukke hyperspits. Daarom kiezen we ervoor om te onderzoeken of extra kortingstarieven werken.”

NS investeert de komende jaren fors in nieuw treinmaterieel, 2,5 miljard euro. Maar die uitbouw kan de te verwachten passagiersgroei niet bijbenen.

Behalve extra treinen heeft NS meer initiatieven genomen om drukte tijdens de spits te verminderen. NS-personeel mocht tijdens de piek niet meer gratis reizen. Reizigers naar Utrecht Centraal konden buiten de spits punten sparen die konden worden ingeleverd voor koffie of een bioscoopbon.

Lees ook: De aderen van de Randstad slibben dicht

Pogingen om studenten uit de spits te weren, door de colleges later te laten beginnen, stuitte vorig jaar op verzet van zowel de studenten als de onderwijsinstellingen. Studenten vormden vorig jaar ruim eenderde van de treinreizigers in de spits, dit jaar breidde het aantal studenten met een gratis ov-kaart uit met nog eens 90.000 studenten omdat nu ook mbo-studenten zo’n gratis ov-kaart krijgen.