Brein in de war

Deze zomer geeft NRC-tekenaar tekenles. Les 2: het onbekende

Je ziet – en tekent – de wereld door de lens van je kennis. Als je iets voor het eerst ziet, is het lastig om een accurate tekening te maken. Je brein raakt in de war van al die onbekende verhoudingen en wil bijsturen in de richting van het bekende. Dat gold zelfs voor een briljante tekenaar als Rembrandt. Toen hij voor het eerst een olifant zag en tekende, maakte hij een prachtige tekening, maar aan die olifant klopte van alles niet. Dus verken eerst de vorm, als je voor het eerst iets tekent, of dat nou een olifant, of een landschap of een vliegtuig is.

Volgende week: (zelf)portret

Win een workshop van Siegfried Woldhek en stuur uw vakantietekening voor 31 augustus naar: NRC, Redactie Achterpagina, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam, of per mail naar achterpagina@nrc.nl. Tekeningen worden niet teruggestuurd. In september publiceert de Achterpagina een selectie.
    • Siegfried Woldhek