Zeker 50 doden na ontvoering oliezoekers Nigeria

Ze zochten naar olie in een gebied waar Boko Haram actief is. Nigeria wil een deel van de olieproductie naar dat gebied verplaatsen.

Een Nigeriaanse militair loopt door een illegaal veld van een olieraffinaderij in de Nigerdelta. Nigeria wil een deel van de olieproductie naar het noordoosten verplaatsen, waar een groep oliezoekers werd ontvoerd.
Een Nigeriaanse militair loopt door een illegaal veld van een olieraffinaderij in de Nigerdelta. Nigeria wil een deel van de olieproductie naar het noordoosten verplaatsen, waar een groep oliezoekers werd ontvoerd. Foto Stefan Heunis/AFP

In Nigeria zijn minstens 50 doden gevallen bij de ontvoering van een groep mensen op zoek naar olie en de daarop volgende bevrijdingsactie. Dat meldt persbureau AFP.

Boko Haram zat achter de kidnap van personeel van het nationale oliebedrijf van Nigeria en onderzoekers van de universiteit van Maiduguri, die op zoek waren naar olie in het noordoosten van Nigeria, in de buurt van hoofdstad Maiduguri van deelstaat Borno. Onder de doden zijn leden van de expeditie, maar ook van het Nigeriaanse leger en van een groep burgerwachten die het leger ondersteunde.

De locatie waar de meeste lichamen werden gevonden

Er zijn zeker twaalf militairen en zestien burgerwachten van de Civilian Joint Task Force gedood. Onder het universiteitspersoneel zijn minstens vier slachtoffers gevallen. Gevreesd wordt dat er nog meer lichamen worden gevonden.

Het grootste deel van de olieproductie vindt plaats in het zuiden van Nigeria. Maar regelmatig worden daar installaties aangevallen door lokale rebellen. Daarom zoekt de regering naar alternatieve locaties, zoals in het noordoosten van het land.

Daar is de terroristische radicaal-islamitische beweging Boko Haram echter actief. In de acht jaar durende strijd met Boko Haram zijn al meer dan 20.000 mensen omgekomen en meer dan drie miljoen weggevlucht.