Welk alcoholvrij biertje is het lekkerst?

Nederlanders drinken steeds meer alcoholvrij bier. Op de redactie van NRC testten we zeven alcoholvrije pilsener-merken.

Foto Istock

Nederlanders drinken steeds minder gewoon bier en steeds meer alcoholvrij. De eerste helft van dit jaar steeg de consumptie van bier zonder of met weinig alcohol met 25 procent. Op de redactie van NRC testten we zeven alcoholvrije pilsener-merken. We lieten witbier en bier met smaakjes buiten beschouwing maar zochten er wel enkele (willekeurige) Duitse merken bij (die overigens tot 0,5 procent alcohol mogen bevatten).

Het proefpanel van drie vrouwen en drie mannen, onder wie één kenner van speciaalbieren, kreeg het bier blind voorgezet. Zij gaven cijfers van 0 tot 10. Alcoholvrij bier is best oké, was het algemene oordeel. Geen volwaardige vervanger van regulier pils, maar wel een acceptabel alternatief.

Bier zonder alcohol is aan een enorme opmars bezig. Waarom verwachten brouwers zoveel van 0.0?

Opvallend was dat de favoriet van de Consumentenbond, Heineken 0.0, matig ontvangen werd: „waterig”, „smaakloos”, „saai”. Uitschieters in positieve zin waren Grolsch en Warsteiner. Grolsch vanwege de „volle, kruidige” smaak (iemand meende zelfs wiet te proeven). En Warsteiner omdat het het meest op echte pils leek. „Hoppig.”

König viel tegen: „bitter” en „zuur”. Alhoewel één panellid schreef: „een pluspunt, qua bierigheid: ruikt naar verschaald bier”.

Lees ook: Elf tips om minder te drinken

De speciaalbierkenner miste bij alle merken geur, hij kwam bij Grolsch nog het meest aan zijn trekken. De Bavaria rook volgens een jeneverdrinker uit het panel naar kippenvoer. Iemand die graag Campari drinkt zei: „Nee, konijnenvoer.”

Bij de flesjes: de gemiddelde scores van 6 panelleden die cijfers van 0 tot 10 mochten geven.