Weinig diplomatieke start nieuwe perschef Trump

„Ik ga iedereen vermoorden die lekt.” En: „Ik ben niet [Trumps adviseur] Steve Bannon, ik probeer niet aan mijn eigen pik te zuigen.” 

Zomaar wat citaten van Anthony Scaramucci, de nieuwe directeur communicatie van het Witte Huis, in een telefoongesprek met journalist Ryan Lizza van The New Yorker. Daarin waste hij ook stafchef Reince Priebus de oren: „Reince is een fucking paranoïde schizofreen, een paranoiac.” 

De voormalig bankier belde woensdagavond zelf naar Lizza om te klagen over de vele lekken vanuit de kring rond president Trump. Lizza besloot de uitwisseling op te schrijven, aangezien Scaramucci niet had aangegeven dat het off the record was.

Scaramucci zei „iedereen te zullen ontslaan” om een eind te maken aan het lekken. Daarbij zijn vooral communicatiemedewerkers verdacht, die veelal loyaal zijn aan Priebus. De opgestapte woordvoerder Sean Spicer was een vertrouweling van hem.

Aanleiding voor Scaramucci’s tirade was dat naar buiten is gekomen hoe hij dineerde met de president en kopstukken van de conservatieve Amerikaanse media: presentator Sean Hannity en voormalig Fox News-baas Bill Shine. Scaramucci leek er in het gesprek van uit te gaan dat Priebus het lek was.