Vrijdaggebed Tempelberg rustig verlopen

Wel vielen er twee doden op de Westelijke Jordaanoever en bij de Gazastrook.

Palestijnse moslims bidden buiten de Oude Stad in Jeruzalem.
Palestijnse moslims bidden buiten de Oude Stad in Jeruzalem. Foto Jack Guez / AFP

Het vrijdaggebed bij de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg in Jeruzalem is vrijdag zonder incidenten verlopen. Dat heeft de Israëlische politie laten weten, meldt persbureau Reuters. De afgelopen twee weken was de Tempelberg het toneel van veel onrust en geweld tussen Palestijnen en Israëlische agenten.

Wel vielen er elders twee doden op vrijdag. Op de Westelijke Jordaanoever werd een Palestijn gedood nadat hij een groep militairen met een mes aanviel. Bij schermutselingen langs de grens tussen Israël en de Gazastrook viel nog een dode. Het ging om een 16-jarige jongen die in gevecht was geraakt met Israëlische militairen.

Onrust

De onrust begon nadat Palestijnse aanvallers twee politieagenten doodschoten in Jeruzalem. Hierop zette Israël metaaldetectoren op voor de Tempelberg, waar Palestijnen die wilden bidden in of bij de Al-Aqsamoskee door moesten. Dit leidde tot protesten en gevechten. De detectoren werden later weer weggehaald.

Aanvankelijk mochten islamitische mannen van 50 jaar of jonger vrijdag ook de Tempelberg niet op. Die restricties werden later op de dag weer ingetrokken. Tienduizenden mensen woonden het vrijdaggebed bij.

De Al-Alqsamoskee is de op twee na heiligste plek voor moslims, na Mekka en Medina in Saoedi-Arabië. Op de Tempelberg staan ook de islamitische Rotskoepel en de joodse Klaagmuur.