Trump ontslaat Reince Priebus als stafchef

Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly is aangesteld als zijn opvolger.

Reince Priebus.
Reince Priebus. Foto Joshua Roberts/Reuters

Een nieuwe opvallende wending in de Witte Huis-soap: enkele uren na het mislukken van de zorgwet ‘Trumpcare’ is het eerste kind van de rekening aangewezen. Reince Priebus is door Donald Trump ontslagen als stafchef van het Witte Huis. Minister van Binnenlandse Veiligheid John Kelly is aangesteld als zijn opvolger.

Priebus werd onlangs door de nieuwe directeur communicatie Anthony Scaramucci op niet mis te verstane wijze ervan beschuldigd belangrijke informatie te lekken naar journalisten. In een gesprek met een journalist van The New Yorker noemde hij Priebus “een fucking paranoïde schizofreen, een paranoiac”.

De aanleiding voor Scaramucci’s woede-uitbarsting was een lek over het diner dat hij had met Trump, presentator Sean Hannity en voormalig Fox News-baas Bill Shine. Volgens Scaramucci was Priebus verantwoordelijk voor het lek.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I am pleased to inform you that I have just named General/Secretary John F Kelly as White House Chief of Staff. He is a Great American….

“Ik ben blij jullie te kunnen melden dat ik zojuist generaal/minister John F. Kelly heb benoemd als stafchef van het Witte Huis. Hij is een groot Amerikaan.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump …and a Great Leader. John has also done a spectacular job at Homeland Security. He has been a true star of my Administration

Trump bedankt Priebus voor bewezen diensten, maar dat zal Priebus, die het afgelopen half jaar als stafchef diende, een zorg zijn:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I would like to thank Reince Priebus for his service and dedication to his country. We accomplished a lot together and I am proud of him!

Priebus had het onheil al een beetje kunnen zien aankomen, gezien de harde woorden die Scaramucci sprak. De voormalige bankier zei “iedereen te zullen ontslaan” om een einde te maken aan het lekken. Bovendien stapte ook Sean Spicer, een vriend van Priebus, eerder al op. NRC-correspondent Guus Valk daarover:

“Het vertrek van Spicer en de komst van Scaramucci zetten een oude tegenstelling op scherp. De groep die vooral naar het belang van de partij kijkt (Spicer, Priebus, vicepresident Mike Pence) staat onder druk. Een intiemere groep rondom Trump (zijn kinderen, schoonzoon Jared Kushner) wordt invloedrijker. De loyale Scaramucci ligt goed in de familie.”

Priebus wist de afgelopen zes maanden nooit het vertrouwen van Trump te winnen. Zijn opvolger John Kelly daarentegen is een oogappel van Trump. De generaal b.d. staat onder meer bekend om zijn voorkeur voor strenge controles aan de grens met Mexico en zijn kritiek op oud-president Barack Obama.