VS overwegen limiet aan nicotine in sigaretten

Tabaksindustrie Het Amerikaanse agentschap FDA overweegt alleen een niet-verslavende hoeveelheid nicotine toe te laten in sigaretten. Sigarettenfabrikanten verliezen fors op de beurs.

De FDA overweegt alleen een niet-verslavende hoeveelheid nicotine toe te laten in sigaretten.
De FDA overweegt alleen een niet-verslavende hoeveelheid nicotine toe te laten in sigaretten. Foto Lex van Lieshout/ANP

De beurskoersen van sigarettenfabrikanten zijn vrijdag gekelderd, nadat het Amerikaanse voedsel-en medicijnenagentschap FDA onverwacht aankondigde dat het misschien veel minder nicotine in sigaretten zal toestaan. De FDA overweegt alleen een niet-verslavende hoeveelheid nicotine toe te laten in sigaretten.

Het aandeel Altria, dat via dochter Philip Morris USA onder meer Marlboro produceert, maakte een duikvlucht van meer dan 18 procent en stond vrijdagavond nog steeds 10 procent lager. British American Tobacco, bekend van Pall Mall en Lucky Strike, verloor 14 procent, om dit verlies daarna weer beperkt goed te maken.

Volgens Scott Gottlieb, de door president Donald Trump aangestelde voorzitter van de FDA, streeft het agentschap „naar een wereld waarin sigaretten niet langer verslaving in de hand zouden werken of in stand zouden houden”. De aankondiging is opmerkelijk, want algemeen werd aangenomen dat de regering-Trump big tobacco en de rest van het bedrijfsleven juist vrij baan zou geven. Volgens een anonieme regeringsfunctionaris die wordt geciteerd door persbureau Bloomberg steunt het Witte Huis de FDA. Waarschijnlijk zal de tabaksindustrie lobbyen om het plan tegen te houden. (NRC)