Restricties op Tempelberg voor mannen onder 50

Israël wil daarmee voorkomen dat er opnieuw rellen komen tussen politie en demonstranten.

Biddende moslims op de Tempelberg op donderdag.
Biddende moslims op de Tempelberg op donderdag. Foto Mahmoud Illean/AP

Mannen jonger dan vijftig worden vrijdag niet toegelaten tot de Tempelberg in Jeruzalem om te bidden. Dat meldt persbureau AP op basis van een woordvoerder van de politie. Met de maatregel wil Israël voorkomen dat het opnieuw tot rellen komt tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie. Voor vrouwen geldt geen leeftijdsrestrictie.

De spanningen in Jeruzalem zijn al dagen ontzettend hoog. Nadat er op 14 juli bij een ingang van de Tempelberg twee Israëlische agenten werden doodgeschoten door Arabische Israëliërs, besloot Israël tot het tijdelijk sluiten van de Tempelberg en het plaatsen van metaaldetectoren en camera’s.

Dat leidde tot grootschalige protesten en rellen. Van Palestijnse en islamitische zijde werden de maatregelen geïnterpreteerd als poging van Israël tot meer controle over de Tempelberg. Het complex wordt beheerd door de islamitische stichting Waqf, die valt onder de regering van Jordanië.

Lees ook: Israëls ‘overgave’ bij de Tempelberg is voor Palestijnen niet genoeg

De angel leek uit het conflict toen Israël eerder deze week de fel bekritiseerde veiligheidsmaatregelen terugdraaide, maar ook donderdag kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en politie. Ook voor vrijdag worden protesten verwacht. Het vrijdagmiddaggebed is het belangrijkste gebed van de week en vanuit heel Israël en de Westelijke Jordaanoever komen normaal gesproken duizenden moslims naar de Tempelberg om te bidden in de Al-Aqsa-moskee.

    • Joram Bolle