Premier Sharif van Pakistan stapt op na uitspraak van Hooggerechtshof

Panama papers Hij zou de eerste Pakistaanse premier worden in lange tijd die zijn termijn afmaakt. Dat gaat niet door.

Premier Nawaz Sharif in zijn vliegtuig, op archiefbeeld.
Premier Nawaz Sharif in zijn vliegtuig, op archiefbeeld. Foto Caren Firouz/Reuters

Hij dreigde de eerste Pakistaanse premier te worden die zijn ambtstermijn zou afmaken sinds 1947. Het gaat niet gebeuren: enkele uren nadat het Hooggerechtshof in Islamabad eiste dat premier Sharif zou aftreden, is hij opgestapt. Het Hooggerechtshof oordeelde dat hij door corruptiepraktijken niet langer in staat is om zijn functie eerlijk uit te oefenen.

Eerder zei de 67-jarige Sharif „ernstige twijfels” te hebben bij het juridische proces. Hij beschouwde dit als een samenzwering. Ook vreesde hij dat de regio ernstig gedestabiliseerd zou raken als hij zou opstappen.

De Panama Papers – waarin drie kinderen van hem werden beschuldigd van het vergaren van een fortuin door vastgoed in Londen op een illegale manier te verkrijgen – doen hem de das om. De familie Sharif heeft sinds de bekendmaking van de Panama Papers de inkomsten van de familie, hun levensstijl en hun bezittingen niet kunnen verklaren. Twee weken geleden deed Maryam, de dochter van Sharif, nog een wanhopige poging. Ze wilde aantonen dat ze niet de eigenaar, maar slechts de curator van appartementen in Londen was. De documenten bleken vals. Zij, haar vader en haar broers hebben altijd alle aantijgingen ontkend.

Ook de minister van Financiën is inmiddels gedwongen af te treden. Ishaq Dar is de voormalige accountant van Sharif. Hij leverde documenten aan justitie over de rijkdom van de premier en zijn familie, inclusief een lijst met bezittingen in de Britse hoofdstad. Behalve naar de familie Sharif wordt ook naar hem het corruptieonderzoek uitgebreid. (AFP)