Brieven

Ouderenzorg

Gedegradeerd tot lopend washandje

Foto Koen van Weel/ANP

Zorgzame verpleegkundige heeft geen hbo-diploma nodig, betoogde Suzanne Kruizinga (arts en voorzitter CNV Zorg & Welzijn) in NRC van 25 juli. Haar stuk, over mbo’ers die in rap tempo worden ingeruild voor hbo’ers, is me uit het hart gegrepen. Ik werkte jaren in de wijkverpleging op niveau-3. In het laatste jaar werden mij steeds meer werkzaamheden waarin ik bekwaam ben afgenomen, omdat de zorgverzekeraars dit eisten. Zij waarderen de zorg op naar een hoger en duurder niveau. Wij mbo’ers zijn lopende washandjes geworden. Zelfs voor het simpele bloedsuiker bepalen moet een niveau-4 langskomen, terwijl een niveau-3 dan al bij de cliënt aanwezig is voor de ‘ADL’, de algemene dagelijkse levensverrichtingen. Het werk wordt op deze manier steeds minder interessant en uitdagend.