Ongeneeslijk zieke baby Charlie overleden

De Britse baby Charlie Gard leed aan een zeldzame spierziekte. Hij was het middelpunt van een strijd tussen de ouders en behandelend artsen.

De ouders van de overleden baby Charlie.
De ouders van de overleden baby Charlie. FOto Matt Dunham/AP

Charlie Gard, de Britse baby die leed aan een zeldzame spierziekte en bekend werd door een conflict over experimentele behandeling, is vrijdag overleden. Dat hebben de ouders bevestigd tegenover The Guardian.

Het conflict tussen de ouders en behandelend artsen ging over de vraag of het zin had de baby naar de Verenigde Staten over te laten vliegen voor een experimentele behandeling. Volgens artsen had dit geen zin meer en zou alleen de lijdensweg van de baby worden verlengd, de ouders bleven echter volhouden. Ze werden hierin gesteund door onder meer de Amerikaanse president Donald Trump en het Vaticaan.

Artsen en verpleegkundigen van het Londense kinderziekenhuis waar de baby werd verpleegd, kregen de afgelopen weken duizenden doodsbedreigingen.

Juridische strijd gestaakt

Afgelopen maandag besloten de ouders de juridische strijd te staken. Ze hadden toen al 1,3 miljoen pond (1,45 miljoen euro) ingezameld om hun elf maanden oude kind te behandelen. Woensdag werd Charlie overgebracht naar een hospice, om daar te sterven.

Baby Charlie leed aan een extreem zeldzame ziekte die progressieve spierzwakte en hersenschade tot gevolg had. Hij kon niet zelfstandig ademhalen en niet zien, horen of slikken.