NS vervangt ‘dames en heren’ door ‘reizigers’

Genderneutraal taalgebruik wordt vanaf 10 december de standaard. Eerder deze week nam de gemeente Amsterdam een soortgelijk besluit.

Foto Koen van Weel/ANP

Als op 10 december de nieuwe dienstregeling ingaat, gebruikt de NS niet meer “beste dames en heren” als begin van een omroepbericht. Die aanhef wordt vervangen door “beste reizigers”, meldt de NS vrijdag.

Topman Roger van Boxtel van de NS in een verklaring over de wijziging: “Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt.”

Volgens Van Boxtel geldt de wijziging alleen voor de omroepen. Hoe een conducteur iemand aanspreekt tijdens een persoonlijk gesprek staat diegene vrij. De meeste omroepen zijn geautomatiseerd, zoals op stations en in sprinters. In intercity’s doet het personeel de omroepen zelf. Hen wordt ook gevraagd geen “dames en heren” meer te gebruiken.

Met de beslissing mengt de NS zich actief in de discussie over genderneutraal taalgebruik. In de Londense metro is deze maand besloten “ladies and gentlemen” te vervangen door “everyone”. Eerder werd in Nederland al de aanduiding van het geslacht van de houder verwijderd van de ov-chipkaart.

Afgelopen woensdag presenteerde Amsterdam een gids met adviezen voor ambtenaren om het taalgebruik genderneutraler te maken. Zo wordt bijvoorbeeld voorgesteld om brieven niet meer te beginnen met “geachte dames en heren” maar met “geachte bewoners” of “geachte Amsterdammers”.