Minstens 82 Britse flats hebben onveilige gevel

Dat blijkt uit onderzoek van de overheid. Er komt een nieuw onderzoek naar brandveiligheid en bouwvoorschriften.

Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Ten minste 82 torenflats in Groot-Brittannië zijn voorzien van gevelbekleding die niet brandwerend genoeg is. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die de Britse overheid vrijdag heeft gepubliceerd. De Britten deden het onderzoek naar aanleiding van de brand in de Londense Grenfell Tower, waarbij vorige maand meer dan tachtig mensen omkwamen.

Het onderzoek richtte zich op een aantal soorten gevelpanelen die bestaan uit twee dunne lagen aluminium met daartussenin een kunststof kern. De onderzoekers combineerden deze platen met verschillende types isolatiemateriaal. Eén van de combinaties - gevelbekleding met een kern van plastic tussen de aluminiumlagen, met daarachter een laag isolatieschuim - bleek erg brandbaar. Deze gevelbekleding zit voor zover bekend op 82 gebouwen.

Veiligheidsadvies

De overheid heeft de eigenaren van de gebouwen met de onveilige gevelbekleding op de hoogte gebracht. Zij kunnen gebruik maken van een lijst met veiligheidsadvies, die het ministerie van Gemeenschappen en Plaatselijk Bestuur donderdag heeft gepubliceerd. De overheid belooft bij te springen als eigenaren geen geld hebben om aanpassingen te doen.

Bij de brand in Grenfell Tower speelde de gevelbekleding een hoofdrol. Bij een verbouwing in 2014 was de woonflat voorzien van een nieuwe buitenkant. Het materiaal waaruit die bestond, was vrijwel gelijk aan de gevelbekleding die nu niet door de test van de overheid gekomen is. Via de gevel kon het vuur, ontstaan door een kapotte koelkast op de vierde verdieping, zich razendsnel over het hele gebouw verspreiden.

Lees ook: Grenfell Tower is nu een verkoold symbool van sociale ongelijkheid

De regering kondigde vrijdag ook een nieuw, onafhankelijk onderzoek aan naar de bouwvoorschriften en brandveiligheid van woontorens. Het onderzoeksteam gaat zich onder meer richten op de vraag hoe de overheid ervoor kan zorgen dat gebouweigenaren zich aan de regels houden. Daarnaast gaan de onderzoekers goed kijken naar brandveiligheidsregels in andere landen.

Minister Sajid Javid van Gemeenschappen en Plaatselijk Bestuur benadrukt dat het onderzoek ervoor moet zorgen dat “we snel de noodzakelijke aanpassingen aan gebouwen kunnen maken”.

    • Vincent Sondermeijer