Interview

‘Ik kom bij Radio 2 niet als een kuiken binnenhuppelen’

Annemieke Schollaardt Ze doorbreekt het ‘mannenbolwerk’ Radio 2, de populairste zender van de publieke omroep. Maar, zegt Annemieke Schollaardt: „Ik ga niet naar bed met het gevoel: ‘Yes, er zit eindelijk een vrouw op de dag bij Radio 2’.”

Annemieke Schollaardt
Annemieke Schollaardt

Annemieke Schollaardt is de nieuwe radiopresentator bij Radio 2. Schollaardt (38) vervangt de onlangs vertrokken Rob Stenders. Die nam ontslag bij omroep Avrotros om zich aan te sluiten bij zijn oude werkgever BNNVARA en verloor daarmee zijn plek op Radio 2, in handen van Avrotros.

Schollaardt is vanaf 1 september elke dag van 14.00 tot 16.00 uur te horen op Radio 2, waarmee ze de eerste vrouw in de dagprogrammering op die zender is.

Schollaardt werkte elf jaar bij 3FM. Ze heeft meerdere programma’s op verschillende tijdstippen gepresenteerd, en had nu elke zaterdag en zondag tussen vier en zeven een eigen programma. Schollaardt zat in 2009 als laatste vrouw in het Glazen Huis van goededoelenactie Serious Request, won een Zilveren Radioster, presenteerde Lowlands en was finalist in tv-programma Wie is de Mol?. „Ik heb erg veel ervaring opgedaan bij 3FM, ik heb niet het gevoel dat ik bij Radio 2 als een kuiken kom binnenhuppelen”, zegt Schollaardt vanaf haar vakantieadres in Frankrijk.

Wat gaat u precies doen bij Radio 2?

„Over de precieze invulling kan ik nog niet zoveel zeggen, dat is nog in ontwikkeling. Maar de afgelopen jaren is muziek in mijn werk altijd het belangrijkste geweest, en dat blijft zo straks bij Radio 2. En ik wil veel ruimte maken voor inbreng van de luisteraar. Veel interactie.”

Is Radio 2 muzikaal gezien niet wat minder spannend dan 3FM?

I beg to differ! Ik ben van plan het spannend te maken in elk geval. Er is veel muziek die op 3FM de afgelopen jaren steeds minder wordt gedraaid, zoals seventies en eighties muziek. Dat ligt bij 2 natuurlijk anders. Daarom kan ik een veel diversere mix maken. Ik bedoel niet dat ik nu zoveel meer kan dan op 3FM, maar het publiek van Radio 2 is qua leeftijd veel breder, en dat is voor mij extra leuk. Ik kan er nieuwe muziek combineren met al het prachtigs dat al langer geleden is gemaakt.”

“Ik heb nooit gedacht, ‘goh ik ben een vrouw en daarom moet ik harder werken’”

Had u niet liever eerst overdag bij 3FM gezeten? Dat is het traject dat Jurre Bosman, directeur NPO Radio en interim zendermanager bij 3FM vorige maand in NRC omschreef: dj’s zitten eerst bij 3FM in de nacht, dan in het weekend, dan overdag en daarna op Radio 2.

„Ik heb ook jarenlang in de avond gezeten doordeweeks, en ik heb menigmaal Claudia de Breij vervangen. Maar uiteindelijk heb je ook te maken met omroepen. Ik werk voor Avrotros en die hebben geen daguren op 3FM, anders had ik daar vast wel gezeten.”

Radio 2 is nu nog een mannenbolwerk, iets waar uw 3FM-collega Roosmarijn Reijmer in NRC kritiek op gaf een maand geleden. Heeft u het gevoel dat uw aanstelling daarvan een gevolg is?

„Nee. Het voornemen om naar Radio 2 te gaan lag er al heel lang. Bij mij en mijn omroep Avrotros speelt zeker het afgelopen jaar al het idee om door te schuiven naar 2. Maar dan moest er wel een mogelijkheid zijn. Zo gaat dat, het is een bewegend gebeuren, radio, en omroepen hebben vaak wel iemand achter de hand voor verschillende plekken. Dat als er een kans komt, dat er doorgeschoven kan worden. Die kans kwam nu.”

Lees ook: Zit ik hier omdat ik een vrouw ben, of omdat ik goed ben?

Vindt u het vervelend dat het beeld dat u daar als vrouw bent aangenomen wel kan ontstaan?

„Ja, dat zou ik heel jammer vinden. Dan ga je volgens mij echt voorbij aan wat ik hiervoor heb gedaan. Kijk, het is heel duidelijk dat er te weinig vrouwen zijn op de radio. Dat ziet iedereen. Maar ik heb bij 3FM bijna twaalf jaar m’n poten uit mijn lijf gerend en alles gedaan wat los en vastzat en ik heb nooit gedacht, ‘goh ik ben een vrouw en daarom moet ik harder werken’, of dat ik niet in de dagprogrammering kwam omdat ik een vrouw ben.”

U herkent zich ook niet in wat Reijmer zei over de situatie bij 3FM?

„Ik was het er in elk geval niet honderd procent mee eens. Het interview heeft veel stof doen opwaaien en hopelijk moedigt het meisjes aan om een carrière in de radio te overwegen. In die zin vond ik het heel mooi. Maar ik heb toen het uitkwam ook intern gezegd, dat het jammer is dat als er een vrouw zou zijn die naar een mooie plek doorschuift, simpelweg omdat ze goed is, mensen dan zouden denken: ‘Ja, zie je wel, er moest een vrouw bij’. Niet eens voor mezelf, dat speelde toen nog niet, maar het blijkt nu wel het gevolg.”

Het is toch ook goed dat er nu eindelijk een vrouw bij Radio 2 komt?

„Ja natuurlijk. Dat is ook prachtig. Maar hoe zou jij het vinden als je een nieuwe baan krijgt en je hebt daar hard voor gewerkt en je bent blij, en mensen schrijven vervolgens dat het vooral is vanwege je sekse? Dat is gewoon ontzettend ongemakkelijk. Ik ben al zo ontzettend lang een radiovrouw in hart en nieren, en dan krijg je als het goed is mooie kansen. En dat is nu gebeurd en daar ben ik fantastisch blij om. Ik ga niet naar bed met het gevoel: ‘Yes, er zit eindelijk een vrouw op de dag bij Radio 2’. Ik ga naar bed met: ‘Yes, ik ga als goede radiomaker naar Radio 2’.”

Nog niet bekend is wie de plek van Schollaardt gaat invullen bij 3FM.