‘hotspots’

Macron wil dat asielzoekers zich al in Libië registreren

De Franse president Emmanuel Macron wil „al vanaf deze zomer” in Libië registratiecentra oprichten voor mensen die asiel willen aanvragen in Europa. Het gaat daarbij om vluchtelingen die via de Middellandse Zee Italië of Griekenland hopen te bereiken.

Macron verklaarde volgens persbureau AFP tijdens een bezoek aan een opvangcentrum in de stad Orléans: „Het idee is om in Libië ‘hotspots’ op te richten, om te vermijden dat mensen dwaze risico’s gaan nemen, hoewel ze niet in aanmerking komen voor asiel. Wij gaan daarom naar hen toe.”

Macrons uitspraken komen twee dagen nadat de Franse president in Parijs twee rivaliserende Libische leiders tot een staakt-het-vuren wist te bewegen. Hij hoopt het grote aantal vluchtelingen terug te dringen dat met hulp van mensensmokkelaars de Middellandse Zee probeert over te steken richting Europa. Niet zelden zinken de bootjes waarop mensensmokkelaars de vluchtelingen vervoeren.

Dit jaar hebben al meer dan 100.000 mensen de tocht van Libië naar Europa afgelegd, stelt de International Organization for Migration (IOM). Volgens de organisatie zijn 2.300 migranten verdronken. Een deel van hen is economisch vluchteling en maakt weinig kans op asiel in Europa.