Hooggerechtshof zet premier Pakistan af

Zijn familie werd genoemd in de Panama Papers. Volgens het hof kan hij niet langer geloofwaardig zijn functie uitoefenen.

Premier Nawaz Sharif in zijn vliegtuig, op archiefbeeld.
Premier Nawaz Sharif in zijn vliegtuig, op archiefbeeld. Foto Caren Firouz/Reuters

Nawaz Sharif mag niet langer premier van Pakistan blijven. Dat heeft het Hooggerechtshof in Islamabad besloten, meldt persbureau Reuters. Volgens het hoogste rechtsprekende orgaan is Sharif niet meer in staat zijn functie eerlijk uit te oefenen, nadat een onderzoek vaststelde dat zijn familie mogelijk op een oneigenlijke manier een fortuin vergaard heeft. Ook minister Ishaq Dar van Financiën is ontheven uit zijn functie. Hij is de voormalige accountant van Sharif.

Na de uitspraak maakte Sharif bekend daadwerkelijk op te stappen. Wel zei hij “serieuze bedenkingen” te hebben bij de uitspraak.

De zaak draait voornamelijk om de familie van Sharif. De namen van drie van zijn kinderen kwamen voor in de Panama Papers. Zij zouden vastgoed in Londen op een illegale manier hebben verkregen via offshorebedrijven. Daarbij zou de dochter van Sharif ook documenten hebben vervalst.

Een document dat aan moest tonen dat Maryam Sharif niet de eigenaar maar slechts curator van appartementen in Londen was zou zijn opgesteld in 2006. Het is echter geschreven in het lettertype Calibri en dat kwam pas in 2007 op de markt.

Lees ook: Nederlandse letter Calibri zorgt voor problemen in Pakistan

Een onderzoek naar de familie Sharif had als einduitkomst dat de inkomsten van de familie de levensstijl en bezittingen niet kunnen verklaren. Daarop werd geadviseerd een corruptieonderzoek tegen de premier te starten. De uitspraak van de rechter betekent een flinke tegenslag voor Sharif die volgend jaar herkozen hoopt te worden.

Derde onafgemaakte termijn

Opvallend genoeg is het niet de eerste keer dat Sharif een termijn als premier niet af kan maken. In 1993 werd hij ontslagen door de president na beschuldigingen van het aannemen van smeergeld. Zes jaar later toen Sharif opnieuw premier was leidde een militaire coup tot het einde van zijn termijn.

In 2012 werd ook een Pakistaanse premier uit zijn ambt gezet. Yusuf Raza Gilani werd door het Hooggerechtshof schuldig bevonden aan minachting van de rechtspraak nadat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar president Asif Ali Zardari, die geld naar Zwitserland zou hebben weggesluisd.