Geen medaille Kromowidjojo in finale 100 vrij

De Nederlandse zwemster werd vijfde, terwijl de Amerikaanse Simone Manuel de titel pakte.

Kromowidjojo tijdens de series van de 50 meter vlinderslag, eerder op vrijdag.
Kromowidjojo tijdens de series van de 50 meter vlinderslag, eerder op vrijdag. Foto Tibor Illyes/EPA

Ranomi Kromowidjojo is er vrijdag niet in geslaagd een medaille te behalen in de WK-finale op de 100 meter vrije slag. De Nederlandse beëindigde de race in Boedapest als vijfde.

Kromowidjojo verbeterde in de finale wel ruim haar tijd uit de halve finale. Daarin zwom ze de honderd meter in 53,09, waarmee ze als zevende doorging naar de eindstrijd. In de finale, waarin ze veruit als beste startte maar later terugzakte, liet Kromowidjojo een tijd van 52,78 noteren.

De Amerikaanse Simone Manuel werd wereldkampioen. De winnares van het goud op de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 zwom 52,27 en was daarmee nipt sneller dan de Zweedse Sarah Sjöström. Zij is wereldrecordhoudster en was van tevoren de torenhoge favoriet. Het brons ging naar Pernille Blume uit Denemarken.

Bronzen plak

Eerder dit WK haalde Kromowidjojo een bronzen plak op de 4×100 meter vrije slag. Dat deed de 26-jarige zwemster zondag met haar estafette-teamgenoten Kim Busch, Femke Heemskerk en Maud van der Meer. Kromowidjojo leverde een cruciale bijdrage aan het resultaat. Ze was slotzwemster en rukte tijdens haar honderd meter op de van de vijfde naar de derde plek.

Donderdagochtend kwalificeerde Kromowidjojo zich voor de halve finales op de 50 meter vlinderslag. Die wedstrijd zwemt ze later op vrijdagavond. Ook Maaike de Waard maakt dan kans op een plek in de finale.

Op de Olympische Spelen in Londen in 2012 won Kromowidjojo de 100 meter vrije slag, het meest prestigieuze zwemnummer. Op het WK haalde ze twee bronzen medailles op honderd vrij, in 2011 en 2013. Daarna stokte het wat medailles betreft op de lange baan: op de Spelen van Rio vorig jaar beëindigde Kromowidjojo de honderd meter slechts als vijfde.