Forse winst Shell na lastige periode

Energie Door iedere cent om te draaien en drastisch kosten te besparen maakt Shell weer stabiele winst. Ondanks de lage olieprijs.

De raffinaderij van Shell in Pernis.
De raffinaderij van Shell in Pernis.

Shell lijkt een weg te hebben gevonden om de aanhoudend lage olieprijs het hoofd te bieden. In de eerste zes maanden van dit jaar boekte de Nederlands-Britse multinational een winst van 7,3 miljard dollar (6,2 miljard euro). Aanzienlijk meer dan in dezelfde periode in 2016, toen onder lastige omstandigheden 2,6 miljard bij elkaar geschraapt werd. Het resultaat van het afgelopen halfjaar was daarmee beter dan analisten verwacht hadden.

Een aantal zaken vallen op in de cijfers die donderdag werden gepresenteerd. Dankzij kostenbesparing en verkoop van minder rendabele projecten – zoals de teerzanden in Canada – is de winning van olie en gas weer winstgevend, ondanks een olieprijs die zich rond de 50 dollar per vat beweegt.

In deze zogeheten upstream-divisie werd een winst geboekt van ruim bijna 900 miljoen dollar tegen een verlies van 2,7 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijkertijd haalt Shell dankzij de lage olieprijs op dit moment maximale winst uit zijn raffinaderijen en chemische fabrieken, de downstream-divisie. Het resultaat steeg in het eerste halfjaar met 39 procent naar 4,7 miljard dollar.

Dat Shell zich niet helemaal aan de gevolgen van de lage olieprijs kan onttrekken, blijkt uit het feit dat de resultaten in het eerste kwartaal van dit jaar – toen de olieprijs enige tijd boven de 55 dollar stond – beter waren dan in het tweede kwartaal.

Geen cent te veel

Sinds de overname van de Britse BG-groep begin vorig jaar voor 50 miljard dollar, voert Shell een drastische reorganisatie door. In het hele bedrijf wordt gesneden en gereorganiseerd. Topman Ben van Beurden kondigde donderdag aan dat hij door zal gaan met een „zeer gedisciplineerd” beleid. Dat wil zeggen: geen cent te veel uitgeven, kosten besparen waar het kan en niet-renderende projecten afstoten. Tot eind 2018 wil het bedrijf voor 30 miljard aan onderdelen van de hand doen, daarvan is 25 miljard op papier rond, aldus Van Beurden.

Kostenbesparing betekent ook banenverlies. In Nederland zullen de komende tijd opnieuw Shell-banen verdwijnen op de laboratoria in Amsterdam en Rijswijk. Mogelijk gaat het om honderden banen; er wordt op dit moment onderhandeld met vakbonden en ondernemingsraad. De afgelopen jaren zijn er meerdere ontslagrondes geweest. Eind 2016 telde Shell in totaal nog 92.000 werknemers.

Shell verlegt de nadruk van olie naar gas, met name vloeibaar gas waarin het marktleider is. Het bedrijf heeft in Zuid-Korea voor ruim 10 miljard dollar een enorme drijvende fabriek laten bouwen die inmiddels naar zijn definitieve positie voor de kust van Australië is gesleept. Naar verwachting gaat deze fabriek, de Prelude, volgend jaar produceren.

Het is een van de grote nieuwe projecten die op stapel staan. Toch blijft Van Beurden voorzichtig met nieuwe investeringen. Alle aandacht ligt op de financiële positie van de multinational. De schuldpositie werd het afgelopen halfjaar verlaagd van 28 naar 25 procent.