EU-hof: Polen moet direct stoppen met kap oerbos

De uitspraak is een overwinning voor milieuorganistaties die de afgelopen weken actievoerden tegen de houtkap.

Milieu-activisten protesteerden de afgelopen weken tegen de houtkap.
Milieu-activisten protesteerden de afgelopen weken tegen de houtkap. Foto Janek Skarzynski/AFP

Polen moet onmiddellijk stoppen met de houtkap in het oerbos van Bialowieza in het oosten van Polen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie vrijdag besloten.

De Europese Commissie was, in afwachting van een definitieve uitspraak van het EU-hof, naar de Europese rechter gestapt om te voorkomen dat het oerbos in de tussentijd zou worden aangetast. De definitieve uitspraak kan nog jaren op zich laten wachten. Tot die tijd mag niet worden gekapt.

Volgens het EU-hof is de sterk geïntensiveerde houtkap niet in overeenstemming met natuurbescherming en wordt het door Unesco als werelderfgoed bestempelde bos bedreigd. De uitspraak van het EU-hof is een grote overwinning voor milieu-activisten, die de afgelopen weken actievoerden tegen de houtkap. Het Woud van Bialowieza heeft een oppervlakte van 1.500 vierkante kilometer en ligt deels in Polen en Wit-Rusland.

Lees ook: Polen holt zijn democratie uit, wat kan de EU doen?

Moeizame relatie Polen-EU

De uitspraak van het EU-hof betekent een tweede klap voor de Poolse regering in korte tijd. Vorige week kondigde eurocommissaris Frans Timmermans nieuwe stappen aan tegen Polen, vanwege de “systematische bedreiging” van de rechtsstaat in dat land. Brussel is fel tegen het voornemen van de Poolse regering, die wetten wil invoeren die meer invloed bij de benoeming van rechters toestaan.

Volgens NRC-correspondent Stéphane Alonso zet de uitspraak van het EU-hof de relatie tussen Polen en Europa verder onder druk:

“Zowel wat betreft de rechtsstaat als op het gebied van milieu ligt Polen op ramkoers met Europa. Tot nu toe delft het land steeds het onderspit.”