Doodvonnis voor gewraakt Libortarief

Rentemaatstaf

De rentevoet waar banken grootschalig fraude mee pleegden, heeft zijn langste tijd gehad, kondigt de Britse toezichthouder aan.

Miljoenen- en zelfs miljardenschikkingen voor een paar van de grootste banken ter wereld, lange celstraffen voor individuele handelaren: het schandaal over het zogeheten Libor-rentetarief kwam in de jaren na de crisis symbool te staan voor loos gedrag van banken. En nu gaat de Libor-rente verdwijnen.

De Britse financiële toezichthouder FCA kondigde donderdag aan dat het even omstreden als toonaangevende tarief in 2021 wordt geschrapt.

Libor is een maatstaf die banken breed gebruiken voor het bepalen van de rente op financiële producten, zoals hypotheken, creditcardschuld of ruilcontracten. De rente op zo’n product is dan het Libortarief plus of minus een marge. In de jaren tachtig, toen beleggingsproducten steeds ingewikkelder werden, ontstond de behoefte aan een referentiepunt. Dat werd Libor (London Interbank Offered Rate), eigenlijk een serie van referentiepunten voor verschillende looptijden en valuta. Een panel van banken stelt het Libor-tarief dagelijks vast.

In 2012 bleek dat verschillende banken, waaronder de Rabobank, jarenlang hadden samengespannen om Libor te manipuleren. Handelaren in het panel gaven kunstmatig lage of hoge rentestanden door die gunstig waren voor de transacties die ze die dag moesten verrichten. Rabobank moest uiteindelijk 774 miljoen euro betalen om strafvervolging te voorkomen, Deutsche Bank zelfs 2,3 miljard euro. In totaal werd door banken 9 miljard dollar aan boetes en schikkingen betaald.

De reden voor de FCA om van Libor af te willen, is volgens voorzitter Andrew Bailey niet dat er meer fraude is ontdekt. Libor is uit de tijd, zegt hij, omdat het niet meer marktconform is. Het panel gaat uit van de rente die banken elkaar zóúden vragen op onderlinge, ongedekte leningen. Alleen, die leningen komen sinds de crisis veel meer voor. De FCA streeft nu naar een nieuwe rentemaatstaf die is gebaseerd op daadwerkelijk uitgevoerde transacties. Dat zou volgens persbureau Bloomberg bijvoorbeeld de ‘Sonia’ kunnen zijn (Sterling Overnight Index Average). Dit tarief is gebaseerd op onverzekerde transacties in pond sterling die echt hebben plaatsgevonden. Het wordt bovendien berekend door de Bank of England, de Britse centrale bank, wat de kans op nieuwe fraude zou verminderen.

De banken die in het Libor-panel zitten hebben de FCA toegezegd dat ze hun standen voorlopig blijven doorgeven, voordat een geloofwaardig alternatief is gevonden.