Signalen radicalisering bij aanvaller Hamburg

De 26-jarige verdachte uit de Verenigde Arabische Emiraten zou strenggelovig zijn, maar geen jihadist.

Duitse agenten sluiten het gebied waar de steekpartij plaatsvond af.
Duitse agenten sluiten het gebied waar de steekpartij plaatsvond af. Foto Paul Weidenbaum/DPA iva AP

De man die donderdag mensen aanviel met een mes in een supermarkt in Hamburg stond bekend als strenggelovige moslim met mentale problemen. De autoriteiten zagen in hem echter geen acuut gevaar, hij stond niet te boek als jihadist. Dat heeft de Hamburgse politie bekendgemaakt, aldus Reuters. Bij de aanval is vrijdag één persoon om het leven gekomen, zes mensen raakten gewond.

De vermoedelijke dader, een 26-jarige man uit de Verenigde Arabische Emiraten, werd na de aanval gearresteerd. Vrijdag stak de man willekeurig met een keukenmes om zich heen in een supermarkt in Hamburg. Hij zou bij de aanval ‘Allahu akbar’ (God is groot) geroepen hebben en alleen gehandeld hebben.

De man verbleef in een azc. Dat werd zaterdagochtend doorzocht door de politie. Of daar iets is gevonden, is niet bekendgemaakt. Er waren aanwijzingen dat hij onlangs geradicaliseerd was. Zo meldde een vriend zich bij de politie die zich zorgen maakte om de man. Hij was onder meer opeens gestopt met drinken en kleedde zich anders, aldus de Duitse autoriteiten.

‘Geen jihadist’

Na de melding heeft de politie met de man gesproken. Hij zou strenggelovig zijn, maar geen jihadist, werd geconcludeerd door de autoriteiten. Ook werd duidelijk dat hij mentaal instabiel was.

De politie kreeg even na 15.00 uur meldingen over een man die in supermarkt Edeka aan de Fuhlsbüttler-straat op willekeurige voorbijgangers instak.

Stoelen gooien

De man die omkwam bij de aanslag is een 50-jarige Duitser. Een vrouw en vier mannen raakten zwaargewond. Zij worden momenteel in ziekenhuizen behandeld. Een 35-jarige omstander raakte tijdens de arrestatie van de verdachte gewond.

De dader probeerde op de vlucht te slaan, maar werd door omstanders tegengehouden. Door het gooien van stoelen en andere voorwerpen werd hij uiteindelijk overmeesterd.