In beeld

De grote uittocht begint weer

Wie deze zomer naar Frankrijk wil rijden, heeft volgens de ANWB drie 'zwarte zaterdagen' van absolute topdrukte te vrezen: 29 juli en de eerste twee zaterdagen van augustus. In Italië zijn het de eerste drie zaterdagen van augustus, in de rest van Europa wordt het alleen maar 'zeer druk'. Ook in Noord-Nederland zijn inmiddels de schoolvakanties begonnen, en dus heeft heel Nederland vakantie. Dat betekent: topdrukte op snelweg, vliegveld en treinstation. Dat is al ruim 50 jaar zo.
1963. Vakantiedrukte op de snelweg Utrecht-Arnhem nabij het verkeersplein Oudenrijn. Mede door een aantal kleine ongelukken ontstonden er lange files.
Co Zeylemaker/ANP
1966. Een honderdtal Nederlandse vakantiegangers is op Schiphol gestrand, nadat een vliegtuig van de Duitse maatschappij Südflug geweerd werd van het vliegveld. Deze zou de passagiers naar Barcelona vervoeren. De gestrande vakantiegangers moesten daarom per bus naar Dusseldorf worden gebracht.
ANP
1967. Drukte op Nederlandse treinstations: de bouwvakkers gaan op vakantie. Nederlanders gaan vooral in het binnenland met de trein op vakantie, in 2016 zo'n 500.000 keer, meldt het CBS. Dat is 125.000 keer meer dan in 1990. Qua buitenlandse vakanties legt de trein het tegenwoordig af tegen het vliegtuig: in de zomer van 1990 maakten Nederlanders 325.000 treinreizen naar het buitenland, in 2016 was dat nog maar 215.000.
ANP
1968. De snelweg E36 tussen Utrecht en Arnhem.
ANP
1967. Vliegtuigje kijken op een zondagmiddag, op Schiphol.
ANP
1986. Bagagecontrole bij de douane op Schiphol.
ANP
1979. De vertrekhal van Schiphol.
ANP
1988. In de file op 23 juni, op een niet nader genoemde snelweg in Nederland. In 2016 gingen Nederlanders in de zomer gezamenlijk zo'n zes miljoen keer met de auto naar het buitenland, volgens het CBS. Dat aantal stijgt nauwelijks: in 1990 was het ongeveer 4,7 miljoen.
ANP
1991. Vakantiegangers op weg naar Texel en andere bestemmingen. Door de drukte ontstond een lange file op de ringweg bij Alkmaar. Vorig jaar gingen Nederlanders volgens het CBS collectief ruim 9 miljoen keer met de auto op vakantie in eigen land, ongeveer evenveel als in 1990.
ANP
1992. Vakantiedrukte in de straten van Renesse, in het weekend waarin de bouwvakantie begint in Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht.
ANP
1994. Het luchtverkeer vanaf Schiphol naar het zuiden, vooral Spanje, heeft vertragingen opgelopen van gemiddeld een half tot twee uur. Voor veel reizigers begint de vakantie met een dutje op de luchthaven. Het aantal Nederlanders dat met vliegtuig op zomervakantie gaat, stijgt snel: in 1990 maakten Nederlanders 1,2 miljoen zomertrips met het vliegtuig, afgelopen jaar was dat 3,7 miljoen keer.
ANP
1997. Ruim 20 kilometer file op weg naar de zee, op de A58 in Zeeland.
ANP
2000. In Den Helder wachten vakantiegangers op de boot naar Texel voor een weekje kamperen.
Hans Steinmeier/ANP
2002. Bij de grensovergang Oberhausen staat het verkeer helemaal vast.
Robin Utrecht/ANP
2010. Vakantiegangers maken vrijdag een tussenstop op een parkeerplaats bij Hazeldonk. Ongeveer een miljoen Nederlanders vertrekken in één weekend naar hun vakantiebestemming. Iets meer dan de helft heeft een buitenlandse bestemming, de rest viert de vakantie in eigen land volgens de ANWB.
Robin Utrecht/ANP