Amerikaanse sprinter Dressel (20) nieuwe koning op 100 vrij

WK zwemmen

De Amerikanen heersen op de 100 meter vrije slag, met goud voor Caeleb Dressel. Ranomi Kromowidjojo plaatst zich voor de finale.

De Amerikaan Caeleb Dressel op weg naar zijn gouden medaille op de 100 meter vrije slag in Boedapest. Foto François-Xavier Marit/AFP

De jonge Amerikaan Caeleb Dressel (20) heeft donderdagavond in Boedapest goud gehaald op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. Dressel, vorig jaar tijdens de Olympische Spelen in Rio nog slechts zesde, had met zijn razendsnelle eindtijd (47,17 seconden) een forse voorsprong op zijn landgenoot Nathan Adrian (47,87) en de Fransman Mehdy Metella (47,89). De Australische favoriet Cameron McEvoy eindigde als vierde (47,92).

Dressel, geboren in Florida, werd twee jaar geleden al Amerikaans kampioen op de 100 vrij, maar wist als individueel zwemmer niet te imponeren in Rio. Wel haalde hij daar met de Amerikaanse ploeg twee keer goud op de estafettenummers. In Boedapest hielp hij het kwartet afgelopen weekeinde aan goud op de 4x100 meter vrije slag.

Kromowidjojo naar finale 100 vrij

Ranomi Kromowidjojo slaagde er donderdagavond in zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag bij de vrouwen. Die finale wordt deze vrijdagavond gezwommen.

De 26-jarige Nederlandse plaatste zich als zevende voor de finale, met een tijd van 53,09 seconden. De Zweedse Sarah Sjöström was met 52,44 veruit de snelste in de halve finales. Maar voor haar doen deed Sjöström het rustig aan. Op de eerste avond van de WK in Boedapest, zondagavond, zwom ze al een weergaloos wereldrecord op de 100 vrij, als startzwemster van het Zweedse viertal op de estafette. Daar dook Sjöström als eerste vrouw onder de 52 seconden: 51,71. Met die tijd verbrak ze het oude wereldrecord van de Australische Cate Campbell, die een jaar eerder 52,06 had gezommen.

Kromowidjojo toonde zich tevreden. Zij hoopt vrijdag te strijden om zilver en brons. „Er is één topfavoriet. Dat is een understatement”, zei ze tegen de NOS. Zelf dacht ze dat ze nog wel harder kon zwemmen dan in de halve finale. Kromowidjojo was in 2012 olympisch kampioen op dit nummer. In Rio eindigde ze vorig jaar teleurstellend als vijfde. Wereldkampioen op de langebaan (50 meter) werd ze nooit op de 100 vrij.

De Nederlandse estafettezwemsters eindigden op de 4x200 meter als zevende. Robin Neumann, Femke Heemskerk, Esmee Vermeulen en Marjolein Delno klokten een tijd van 7.54,29 minuten. Het goud was voor de ploeg van de Verenigde Staten (7.43,39), voor China (zilver) en Australië (brons).

    • Rob Schoof