Air France-KLM koopt deel Virgin en krijgt zelf nieuwe aandeelhouders

luchtvaartindustrie

Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM neemt een belang van 31 procent in de Britse branchegeoot Virgin Atlantic Airways. Dat maakte Air France-KLM donderdag bekend.

De deal maakt deel uit van een dubbele overeenkomst waarbij concurrenten Delta en China Eastern op hun beurt een belang van 10 procent nemen in Air France-KLM. Hiermee is een bedrag gemoeid van in totaal 751 miljoen euro. Delta is met 49 procent al sinds 2012 grootaandeelhouder in Virgin.

Wat de nieuwe situatie betekent voor de positie van KLM binnen het bedrijf is nog niet bekend. Vorige week lekte via Het Financieele Dagblad een intern rapport uit over de cultuurverschillen tussen de Nederlanders en Fransen binnen de luchtvaartcombinatie. De toekomst van het bedrijf komt daardoor mogelijk in gevaar, concludeerden onderzoekers na gesprekken met 47 managers binnen Air France-KLM.

Onlangs werd bekend dat de Franse maatschappij komt met een budgetdochter, Joon. Bestuursvoorzitter Jean-Marc Janaillac wil daarmee de scheefgroei tussen KLM en Air France vlottrekken. Waar KLM de afgelopen jaren wist te groeien dankzij kostenbesparingen, blijft die groei tot nu toe uit bij Air France

De luchtvaartcombinatie houdt 4 september een buitengewone aandeelhoudersvergadering waarbij de investeringen ter fiattering worden voorgelegd. De deal moet, mits goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten, in 2018 worden afgerond.