Voorlopig geen acties NS-personeel na akkoord

De vakbond FNV heeft met de NS afspraken gemaakt, onder meer over de arbeidsomstandigheden van conducteurs en retailpersoneel.

Foto Niels Wenstedt/ANP

De vakbond FNV Spoor schort voorlopig de acties bij de NS op na het sluiten van een akkoord met het spoorbedrijf. De bond meldde vrijdag met het spoorbedrijf te hebben afgesproken samen te gaan kijken of de positie van conducteurs, rangeermedewerkers en medewerkers van stationswinkels verbeterd kan worden.

Er gaat onder meer gekeken worden naar de “fysieke belasting” van conducteurs, die tijdens hun werk vaak trappen in treinen op en af moeten lopen. Ook wordt gekeken naar de sociale veiligheid in treinen. Het zou voor een enkele conducteur moeilijk zijn om agressie en geweld te voorkomen.

Totdat de uitkomsten van het onderzoek bekend zijn, wordt er met de ondernemingsraad en betrokken bonden gekeken naar hoe de klachten verminderd kunnen worden.

Estafettestaking

FNV Spoor hield vorige maand een estafettestaking op de stations Den Haag CS en Zwolle. Ongeveer 100 werknemers deden mee. Treinen vielen uit, maar reizigers van en naar Zwolle hadden later meer last van een stroomstoring dan de staking. Het uitblijven van ontwrichting was volgens de bond ook te danken aan het feit dat de NS zoveel tijd had om zich voor te bereiden en hulpploegen achter de hand hield.

Die staking was een gevolg van onenigheid tussen FNV en de NS over het beheer van stationswinkels en aanbestedingen van regionale spoorlijnen. De NS biedt sinds vorig jaar niet meer mee op aanbestedingen van spoorlijnen buiten het hoofdnet. Het vervoersbedrijf is van plan zich de komende jaren te concentreren op de grote, drukke spoorlijnen. FNV vreest voor de werkgelegenheid bij de NS, en roept het bedrijf op te blijven meedingen naar aanbestedingen in de regio.

Daarnaast wil FNV dat de NS de winkels en eetgelegenheden op de stations zo veel mogelijk in eigen beheer houdt. De NS is momenteel bezig die zaken uit te besteden aan externe partijen. Het bedrijf heeft nu beloofd zeer zorgvuldig om te gaan met de overdracht van retailmedewerkers. Een substantieel deel van de medewerkers blijft bij de NS.

Tevens eist de vakbond dat er op dubbeldekstreinen voortaan altijd twee conducteurs worden ingezet. Dat moet de sociale veiligheid in de trein verbeteren.

Lees ook: Weg met de winkels, de NS wil vooral op tijd gaan rijden

Verder zijn NS en de vakbond overeengekomen dat rangeermedewerkers de mogelijkheid krijgen om afspraken te maken over maatwerk als zij “onevenredig hard geraakt door organisatiewijzigingen” zijn, bijvoorbeeld als zij op een andere plek moeten gaan werken.

Leden van de bond moeten het akkoord nog wel goedkeuren. Zij hebben tot 8 augustus de tijd om erover te stemmen, zegt FNV-bestuurder Christa Burger tegenover ANP.