Winkelketen

Faillissement voor damesmodeketen Witteveen, vanwege een te hoog opgelopen belastingschuld

Modeketen Modeketen Witteveen is failliet verklaard. De uitspraak werd dinsdag gedaan door de rechtbank Midden-Nederland. Een te hoog opgelopen belastingschuld heeft tot het faillissement geleid. Witteveen Mode zou zich niet houden aan de betalingsregeling, meldt De Telegraaf.

Met het faillissement van dameskledingverkoper Witteveen, met 98 filialen en 400 medewerkers, dreigt er weer een winkelketen uit het Nederlandse straatbeeld te verdwijnen. Eerder gingen onder meer V&D, MS Mode en Miss Etam failliet. Bij die laatste twee kwam het tot een doorstart.

Witteveen verkeert al langer in financiële problemen. Huisbankier ABN Amro wilde in mei al een gedeelte van de schuld omzetten in een gedeeld eigenaarschap. In juni kreeg de bank toestemming van de ACM, maar voordat dat rond was, is Witteveen nu alsnog failliet. Uit het jaarverslag over 2015, de laatst gepubliceerde jaarcijfers, blijkt dat het modebedrijf onder meer een bankschuld van ruim 9 miljoen euro had en een nettoverlies van 883.000 euro leed.

Ondanks de slechte prestaties werden tussen 2010 en 2014 nog twintig winkels geopend. De curator besloot woensdagmiddag om alle winkels tot nader order open te houden, vermoedelijk om een potentiële doorstart aantrekkelijk te maken. (ANP)