Twee doden door besmet apparaat in Nederlandse operatiekamers

De besmettingen vonden plaats in een waterreservoir van een apparaat. Een ventilator blies de bacterie vervolgens de operatiekamer in.

Drie patiënten in het Isala-ziekenhuis in Zwolle raakten besmet en één patiënt in het Erasmus in Rotterdam.
Drie patiënten in het Isala-ziekenhuis in Zwolle raakten besmet en één patiënt in het Erasmus in Rotterdam. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Vier Nederlandse hartpatiënten zijn besmet geraakt met een gevaarlijke bacterie door een apparaat dat werd gebruikt tijdens openhartoperaties. Twee van hen zijn overleden mede als gevolg daarvan. Het gaat om drie patiënten van het Isala-Ziekenhuis in Zwolle en één in het Erasmus in Rotterdam.

Wereldwijd zijn meer dan honderd patiënten besmet geraakt, meldt Radboudumc na internationaal onderzoek. De eerste besmetting werd in 2014 bij een patiënt in Zwitserland vastgesteld, waarna ontdekkingen in Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Canada en de VS volgden.

Hermetisch afgesloten

De besmetting werd veroorzaakt in het waterreservoir van zogeheten heat-cooler units. Dit apparaat moet tijdens zo’n operatie het bloed op de juiste temperatuur houden. Het reservoir bleek niet hermetisch afgesloten te zijn. Een krachtige ventilator die op het apparaat zat, blies de bacterie, die Myocobacterium chimaere heet, vervolgens de operatiekamer in.

Inmiddels zijn de betreffende apparaten uit de Nederlandse operatiekamers weggehaald. “De bron van de infectie is opgespoord en opgeruimd”, aldus Jakko van Ingen, arts-microbioloog in het Radboudumc.

Klachten

De betreffende bacterie is familie van de tbc-bacterie en veroorzaakt zelden gezondheidsproblemen, aldus Van Ingen. “De bacterie zit soms in drinkwater en wordt dan gewoon opgeruimd door onze maag en darmen. Hij is wel ziekteverwekkend en zelfs levensbedreigend als deze op een onnatuurlijke manier in het lichaam terechtkomt.”

Klachten die patiënten krijgen zijn koorts, gewichtsverlies, veel zweten, vermoeidheid en het verlies van conditie. Artsen moeten nog zeker twee jaar alert zijn op hartpatiënten met soortgelijke klachten.