Tienduizenden Porsches teruggeroepen om sjoemelsoftware

Volgens de Duitse minister van Transport is er geknoeid met de emissiesoftware van de Porsche Cayenne.

De Porsche Cayenne.
De Porsche Cayenne. Foto Denis Balibouse/Reuters

Zo’n 22.000 Porsches van het type Cayenne moeten van de Duitse overheid worden teruggeroepen. De autoriteiten hebben sjoemelsoftware ontdekt, waarmee de uitstootwaarden van de wagens bij emissietesten kan worden gemanipuleerd. De Duitse minister van Transport Alexander Dobrindt is “allesbehalve blij” met het zoveelste emissieschandaal.

Het betreft de Porsche Cayenne met een drieliter dieselmotor (TDI). De auto is nog altijd in productie. Volgens minister Dobrindt gaat het om zo’n 7.500 Porsches die geregistreerd staan in Duitsland en ongeveer 22.000 in heel Europa. Onduidelijk is hoeveel van dit soort Porsches nog bij dealers staan. Het merk draait volledig op voor de terugroepactie. Duitsland heeft de certificering van de wagen inmiddels ingetrokken.

Stikstofoxide

Uit onderzoek van de Duitse autoriteiten zou zijn gebleken dat Porsche gebruikmaakt van software die bij testen te rooskleurige emissiewaarden laat zien. Volgens minister Dobrindt stoot de Porsche Cayenne op de weg veel meer stikstofoxide uit, meldt persbureau AP.

Lees ook: ‘Afspraken auto-industrie een van de grootste kartelaffaires ooit in Duitsland’

Volkswagen Touareg

Dobrindt liet ook weten dat het drieliter dieselmodel van de Volkswagen Touareg mogelijk vergelijkbare sjoemelsoftware bevat. Daar doen de Duitse autoriteiten nog verder onderzoek naar. Porsche is onderdeel van Volkswagen.

Donderdagmiddag maakte Volkswagen bekend nog eens 1,5 miljoen auto’s in Duitsland terug te gaan roepen vanwege de affaire met dieselauto’s met sjoemelsoftware. In 2015 gebeurde ditzelfde al met 2,5 miljoen VW’s.