Spelcomputers

Sterke vraag Switch stuwt resultaten Nintendo

Nintendo, producent van spelcomputers en games, maakt weer winst. De nieuwe spelcomputer Switch – te koop sinds maart – lijkt de neergang van het Japanse bedrijf te hebben gestuit.

Van april tot en met juni verkocht Nintendo bijna 2 miljoen stuks van de Switch, meldde het concern woensdag. Dat brengt het aantal verkochte exemplaren op 4,7 miljoen. Dat is nu al een derde van het aantal verkochte consoles van de Wii U, de vorige spelcomputer van Nintendo. Het verwacht in maart volgend jaar 10 miljoen stuks van de Switch te hebben verkocht.

Ter vergelijking: Sony verkocht sinds de introductie in november 2013 meer dan 60 miljoen stuks van de PlayStation 4. Microsoft geeft geen exacte verkoopaantallen, maar van zijn Xbox One zijn er naar schatting 30 miljoen verkocht.

Nintendo meldde woensdag een winst van 21,26 miljard yen (163 miljoen euro). In het zelfde kwartaal vorig jaar verloor het nog 24,5 miljard yen. De kwartaalomzet ging van 62 naar 154 miljard yen.

Mario, hoofdpersoon in veel games van Nintendo, was weer belangrijk voor het commerciële succes. Nintendo verkocht sinds april 3,54 miljoen exemplaren van het racespel Mario Kart 8 Deluxe. Komend najaar verschijnt een nieuwe game, Super Mario Odyssey.