Shell boekt hogere winst dan verwacht

Het bedrijf heeft met een winst van 3,6 miljard dollar het afgelopen kwartaal onder meer geprofiteerd van de stijgende olieprijs.

Foto Jerry Lampen/EPA

Shell heeft in het tweede kwartaal met 3,6 miljard dollar een hoger bedrijfsresultaat behaald dan verwacht. De behaalde winst was ook veel hoger dan de 1 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Het bedrijf heeft het afgelopen kwartaal volop geprofiteerd van de stijgende olieprijs en van grote kostenbesparingen, zo blijkt uit de donderdag gepresenteerde halfjaarcijfers. De opbrengsten van de raffinage-activiteiten stegen van 1,8 miljard dollar in 2016, naar 2,5 miljard in het afgelopen kwartaal. De winst was wel lager dan in het eerste kwartaal van 2017.

Lees ook: Eigen ‘groene’ koers Shell krijgt steun aandeelhouders

Bij de upstreamdivisie, de exploratie en productie van olie, werd een winst van 339 miljoen dollar geboekt, tegen een verlies van 1,3 miljard vorig jaar. Net als vorig jaar lag de totale productie van olie en gas rond de 3,5 miljoen vaten per dag.

De kasstroom uit operationele activiteiten groeide het afgelopen kwartaal ten opzichte van 2016 van 2,3 miljard naar 11,3 miljard dollar. In het eerste kwartaal van dit jaar kwam de kasstroom nog uit op 9,5 miljard. Het kwartaaldividend werd gehandhaafd op 0,47 dollar per aandeel.

Kostenbesparingen

Shell profiteerde ook van kostenbesparingen die het gevolg zijn van structurele hervormingen. Inmiddels is 25 miljard van de beoogde 30 miljard dollar aan totale verkopen voltooid. Door in te zetten op meer winstgevende activiteiten, zoals de overame van Britse gasbedrijf BG Group, wist het bedrijf de winst op te stuwen.

Activiteiten, zoals die in Canada, Azië en Australië, werden afgestoten. Shell is bovendien bezig met een personeelsinkrimping bij de afdeling Projects and Technology. Het is nog niet bekend om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat.